Алабашът е добре познат у нас. Той е студоустойчив и лесно се съхранява да пролетта. Хранителната му стойност не е голяма. Той съдържа малки количества белтъчини и въглехидрати, а мазнини почти няма. За сметка на това заслужава внимание богатият му минерален състав: особено калиеви соли /370 мг/, фосфорни /50 мг/, магнезиеви /30 мг/ и калциеви. Има богато съдържание на витамин С /40 мг/, което е два пъти повече от червените домати.
Колрабито /дребен алабаш/ за съжаление все още не намира голямо приложение на българската трапеза въпреки богатия си витаминозен и минерален състав. Колрабито се отличава със своя светлозелен отенък има и със синьовиолетов цвят. В сравнение с алабаша то има по-нежна целулоза и по-ниско въглехидратно съдържание.
Минералният му състав е приблизително същият като на алабаша, но с по-високо съдържание на калий. Но то е по-богато на витамин С /равностойно е на лимоните/ и на витамин РР.
В кулинарията колрабито може да се използва за приготвяне на вкусни супи, ястия, гарнитури, салати и други.
Как да приготвим колраби:
Колраби с млечен сос
Колраби – 7-8 главички, прясно мляко – 1 ч.ч., масло – ½ пакетче, жълтък - 1 бр., лимонов сок, сол, копър
Обелете главичкити колраби и ги нарежете на ивички. Залейте ги с гореща вода. Овкусете ги със сол и ги варете, докато омекнат. Разбийте жълтъка с брашното и прибавете към прясното мляко. Добавете млечната смес към ястието при непрекъснато бъркане. Оставете да поври на слаб огън още няколко минути. Добавете маслото и ситно нарязания копър. Овкусете соса с лимонов сок.
Колраби с бъркани яйца
Колраби – 3-4 главички, яйца – 7-8 бр., масло – 3 с.л., магданоз, сол
Обелете главичките колраби и ги настържете на едро ренде. Сложете зеленчука в сгорещеното масло, за да се задуши до омекване. Добавете разбитите яйца, посолете и бъркайте, докато побелеят белтъците. Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз.
Коментари