Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим здравословни флапджак

Как да си направим здравословни флапджак

Как да си направим здравословни флапджак

Повечето хора не са чували никога за флапджак, макар че най-вероятно са го опитвали поне веднъж. Става въпрос за овесените барчета, които са приятен десерт за всички, спазващи диета, но пък нежелаещи да се откажат напълно от сладкото.

Рецепта за здравословен флапджак може всеки и сам да си направи, стига да изчисти от класическата рецепта вредните съставки.

Ето една идея за такъв здравословен флапджак.

Необходими продукти за здравословни флапджак

Как да си направим здравословни флапджак

2 едри банана

2 чаени чаши фини овесени ядки

50 грама кокосово масло

½ чаша червени боровинки

½ чаша лимонови и портокалови корички

¼ чаша сусам

¼ чаша кокосови стърготини

½ чаша орехи

40 грама натурален кувертюр

Начин на приготвяне на здравословни флапджак

Двата банана се намачкват добре с вилица да станат на каша. Добавят се цялото количество кокосови ядки и кокосово масло и се разбъркват добре.

Червените боровинки и орехите се нарязват на ситно и се прибавят към сместа. Прибавят се и всички други продукти, без кувертюра.

Фурната се загрява на 180 °C, сместа се изсипва в тава, на която дъното е покрито с хартия за печене. Изравнява се и се пече около 25 минути. След като изстине опеченият блат, се реже на парчета като барчета.

Отделно кувертюрът се разтопява на водна баня, може да му се добави и лъжица кокосово масло. Разтопеният кувертюр се нанася с помощта на лъжица върху барчетата и се оставят за около 40 минути в хладилник да стегнат.

Защо да си правим често здравословен флапджак

Флапджак
Снимка: Veselina Di

Флапджакът е идеален при интензивни тренировки, за леко хапване на работа или училище. Може да се направи и като домашен десерт през почивните дни.

Хубавото при този десерт е, че може да се използват всякакви сушени плодове и ядки според вкуса на хората в домакинството.

Съхранението на флапджака става по няколко начина - в затворен съд, завит в пергамент или фолио за печене, като се запазва в идеално състояние до три дни.

Този типичен английски десерт дава трайна енергия и усещане за ситост на активно спортуващите. Флапджакът е подходящ и за всички, които се опитват да загубят тегло по здравословен и щадящ тялото начин.

Вижте всички рецепти за протеинови барчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest