Грисът е идеална основа за създаването на леки и нежни десерти, подходящи както за възрастни, така и за деца. Много вкусен и лек десерт е запеканката от извара и грис. Необходими продукти: 500 грама извара, 50 милилитра прясно мляко, 100 грама захар, 2 яйца, 80 грама грис, 3 супени лъжици мазнина.
Яйцата се разбиват и се добавя изварата. Към сместа се прибавят млякото, мазнината и захарта. Последно се добавя грис и се разбърква добре в блендер или с лъжица. Така сместа става нежна и еднородна.
Добре е да преседи в хладилник поне половин час, за да може да набъбне грисът. Формата за печене се намазва с мазнина и може да се поръси с галета, преди да изсипете сместа. Пече се 25-35 минути на 180 градуса. Преди сервиране може да се гарнира със сметана, сладко или плодов сос.
Вкусен и лек е ябълковият сладкиш с грис. Необходими продукти: 1 чаена чаша брашно, 1 чаша захар, 1 чаена лъжичка сода, 1 чаша грис, 50 грама мазнина, 1.5 килограма ябълки.
Смесват се брашното, захарта, грисът и содата. Ябълките се белят и се настъргват на ренде. В намазана с мазнина форма за печене се слагат слоеве, като се редуват. Първият слой е от сухата смес, след него се слага слой ябълки и така се получават 3 ябълкови слоя и съответно 5 слоя суха смес. Горният слой трябва да е от сухата смес.
Отгоре се поръсваме с мазнина и се слага във фурната за около 1 час на 50-200 градуса. Проверява се дали е готов с клечка за зъби. Когато е готов, се обръща в чиния за сервиране. Сервира се изстинал.
Мусът от грис е вкусен и с нежна структура. Необходими продукти: 300 милилитра ягодов или плодов сок за варенето и още 100 – 150 милилитра за заливката, 3 супени лъжици грис, 30 грама захар, 100 грама ягоди, орехи или плодове за украса.
В тенджера се кипват 300 милилитра плодов сок и се добавя захарта. На тънка струя се сипва грис, като се бърка и се внимава да не стават бучки. Вари се 5 минути и се сваля от котлона.
Тенджерата се слага в съд със студена вода и се бърка непрекъснато до изстиването на сместа. Студената вода се сменя няколко пъти, тъй като бързо се затопля.
Зрънцата грис трябва да побелеят и да набъбнат двойно. Към края на изстиването, като не преставате да бъркате, може да добавите плодовете или ядките, с които ще украсите готовия мус.
Коментари