Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни десерти от слънчева Тоскана

Вкусни десерти от слънчева Тоскана

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Дзукото
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Тоскана е известна не само с прекрасното си вино, но също така и с вкусните си десерти. Характерен за Тоскана десерт е Дзукото – това е торта във вид на купол.

Необходими продукти за тестото: 5 яйца, 120 грама пудра захар, 1 ванилия, 50 грама нишесте, 50 грама брашно.

За крема: 200 грама натурален шоколад, 50 грама обелени бадеми, 50 грама шам фъстък, 50 грама готови целувки, 100 милилитра течна сметана, 900 грама заквасена сметана, 50 грама пудра захар.

Необходими са още 20 милилитра коняк, 20 милилитра Амарето, 100 грама шоколадова глазура, пудра захар за поръсване и масло за намазване на оризова хартия.

Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 175 градуса. Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се добавят разбитите с пудрата захар и ванилията жълтъци. Брашното и нишестето се смесват с яйцата.

На дъното на тавата се слага хартия за печене. Тестото се излива и се пече 15 минути. Изважда се и се оставя да изстине. Приготвя се дълбока купа и се изрязва кръг от изпеченото тесто, за да се покрие дъното на купата.

Купата се постила с намазана с масло оризова хартия или хартия за печене. Кръгът се слага на дъното на купата. От тестото се изрязват ивици, за да се покрият стените на купата. Конякът и Амаретото се смесват и с капкомер се поръсват парчетата печено тесто.

Половината шоколад се настъргва на едро, останалият шоколад се разтопява със 100 милилитра течна сметана на водна баня. Бадемите и шам фъстъкът се нарязват на едро, запържват се на сух тиган. Целувките се чупят.

Заквасената сметана се разбива с 50 грама пудра захар до пяна. Добавя се настърганият шоколад и ядките. В половината от битата сметана се добавят целувките, в другата – охладеният течен шоколад. Сметаната с целувки се използва за намазване на тестото и се оставя за 20 минути в хладилник.

Паnфорте

Средата на купата се пълни със сметаната с шоколад, покрива се с останалите парчета тесто и се оставя за 6 часа в хладилника, като на два пъти се вади и се слага за по 20 минути във фризера. Готовата торта се поръсва с пудра захар и се полива с шоколадова глазура.

Друг вкусен десерт от Тоскана е Панфорте ди Сиена.

Необходими продукти: 100 грама белени бадеми, 100 грама белен шам фъстък, 100 грама орехи, 150 грама сушени смокини, 150 грама различни захаросани плодове, 150 грама пудра захар, 100 грама мед, половин чаена лъжичка канела, щипка джинджифил, щипка индийско орехче, щипка кориандър, 2 супени лъжици брашно, масло за намазване на формата, пудра захар и канела за поръсване.

Начин на приготвяне: Бадемите, орехите и шам фъстъкът се нарязват на едро и се запържват на сух тиган. Смесват се със сушените смокини и захаросаните плодове, нарязани на ситно. Добавят се всички подправки и се разбърква. Пудрата захар и медът се бъркат и се нагряват на водна баня. Свалят се от огъня и се охлаждат.

Фурната се нагрява до 150 градуса. Медът се смесва с ядките, добавя се брашното. Тава се постила с хартия за печене, маже се малко масло и се излива тестото. Височината на тестото е 2 сантиметра. Пече се половин час. След като изстине, се маха хартията, поръсва се с пудра захар и с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest