В семейството на сьомга влиза още и пъстървата. Сьомгата е не само вкусна, но и питателна храна, която е ценна предимно заради мастните киселини Омега-3, които защитават организма от развитието на различни възпалителни процеси, които са причина за повечето заболявания. Тези мастни киселини предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, които са основната причина за миокарден инфаркт.
Доказано е, че 100 г сьомга съдържат нужното количество витамин D за ден и половината дневна стойност на такива основни вещества като витамин В12, ниацин, селен, витамин В6 и магнезий. Полезна е и дори консервираната сьомга, защото е установено, че има повишено съдържание на калций. В допълнение към това, сьомгата съдържа повече от 80 други хранителни вещества.
Ако говорим за тази риба в кулинарния аспект, тогава тя се характеризира с леко намаляване на полезните вещества след пържене и охлаждане.
За приготвянето на повечето ястия използвайте готови филета или пържоли от сьомга, въпреки че е напълно възможно да използвате цяла риба или нейните отделни части. Обикновено сьомгата се запържва (използвайки тиган или грил) или се пече във фурната.
Предлагаме ви едни от най-добрите рецепти за приготвянето на сьомга.
Печена сьомга във фурната
Много полезно, вкусно и в същото време лесно ястие, за чиято подготовка филето от сьомга се пече във фолио с яйца, лук и зелен копър. Фолиото позволява да се съхранят всички полезни вещества в рибата, а лимонът и копърът дават характерен вкус и аромат. Можете да гарнирате чинията с пресни зеленчуци.
Продукти:
филета сьомга - 2 бр. /400 г всяко/
лимонов сок – 1 ч.л.
варени яйца – 2 бр.
лук – 2 глави
масло – 40 г
копър – 1 връзка
Приготвяне:
Нарежете лука на тънки ивици, яйцата - на кръгчета, а копъра на фино.
Поставете едното филе от сьомга върху фолиото, поръсете с лимонов сок, сол и подредете яйчените кръгчета, поръсете с копър, след което покрийте ивиците от лук, поръсете с разтопено масло. Покрийте всичко с второ парче филе с кожата нагоре. Увийте плътно с фолиото, поставете във фурна, печете за около половин час.
Салата от сьомга
Невероятно проста, но вкусна рецепта, в която сьомгата се смесва с варени яйца, настъргано твърдо сирене и консервиран грах.
Продукти:
консервирана сьомга - 1 кутия
твърдо сварени яйца – 5 бр.
кашкавал– 100 г
зелен консервиран грах – 300 г.
майонеза - 5 с.л.
черен пипер
магданоз
сол
Приготвяне:
Подгответе компонентите на салатата: изчистете рибата от костите и нарежете полученото филе на парчета. Добавете настъргания кашкавал и фино нарязаните яйца. Прибавете граха, овкусете със сол и черен пипер.
Поръсете с майонеза и ситно нарязан магданоз.
Полезни съвети на опитни готвачи
За да подготвите добре сьомгата, е много важно да изберете правилния продукт. Ако купите прясна риба, нарязана на пържоли или филета, уверете се, че не е била замразена преди това. Можете да научите това от пулпа, който трябва да бъде мек, плътен и не воден.
Помнете - прясната риба е гаранция за успех за по-вкусно, ароматно и красиво ястие.
За да изпържите сьомгата, първо трябва предварително да загреете мазнината. Трябва да я запържете много бързо. Ако това правило бъде пренебрегнато, рибата ще стане мазна и може да се разпадне.
Едно от основните правила: риба, в която има толкова много вкус и аромат, има минимална нужда от подправки. Най-добре е да поръсите сьомгата с лимон преди готвене.
Коментари