Сочни, вкусни, топящи се в устата - любима рецепта за биричка през горещите летни месеци е тази за пилешки трътки, приготвени точно така:
Пилешки трътки с мед и горчица
500 грама почистени пилешки трътки, 2 с.л мед, 1 с.л горчица, 1 к.ч бира, сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Разбъркваме маринатата до хомогенна смес, изливаме я при трътките и слагаме в хладилник в купа, покрита със свежо фолио за поне 6 часа, като от време на време раздрусваме купата.
Могат да бъдат приготвени по няколко начина:
1. Шишчета с трътки на скара - набучваме трътките на шишчета и печем на скара, като ги мажем от време на време със марината;
2. Пържени трътки - изсипваме трътките в сгорещена мазнина и пържим до готовност;
3. Печени - слагаме ги в тава и печем до готовност.
Друга любима рецепта е тази, която съчетава трътки с топящи се в устата пресни картофки и апетитен млечен сос.
Пилешки трътки с пресни картофи и млечен сос
1 кг пресни дребни картофки, 500 г почистени трътки, 1 морков, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка копър, 150 г кисело мляко с висок процент, 100 г майонеза, 1 с.л. горчица, няколко стръка пресен чесън, черен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме картофите на две, моркова -на колелца, копъра - на ситно. В тава слагаме трътките, картофите, моркова и подправки по вкус и печем до готовност. Поднасяме със соса
от киселото мляко, горчица, майонеза, сол, копър и чесън.
Коментари