Вкусни ястия за вечеря са тези, които са приготвени с много продукти и с любов, без да се използват полуфабрикати. Вижте нашите идеи:
Телешко месо с моркови и лук
Необходими продукти: половин килограм телешко месо, 30 милилитра оцет, 5 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън. Месото се измива, изрязват се жилите, замразява се и се настъргва на едро ренде. Залива се с оцет, мачка се с ръце и се омесва в стегната топка. Оставя се в хладилника за два часа.
Морковите се почистват, подсушават се и се нарязват на тънки кръгчета. Лукът се нарязва на тънки кръгчета, чесънът се изтисква с преса. Всички зеленчуци се смесват, слагат се в тенджера и се покриват с капак, оставят се за два часа в хладилника заедно с месото.
След като изтекат двата часа, месото се разбърква със зеленчуците, соли се и се подправя по вкус. След това се задушава в зехтин. Още по-вкусно става ако сложите и няколко маслинки в ястието. Те усилват вкуса на месото.
Токсанско рагу
Необходими продукти: 500 грама телешко месо, 50 грама свинско месо, 2 супени лъжици брашно, 1 морков, 1 глава лук, 50 грама корен от целина, 9 скилидки чесън, половин люта чушка, 500 грама млени домати, щипка розмарин, 200 милилитра червено вино, 4 филии бял хляб, сол и черен пипер на вкус, 4 супени лъжици зехтин.
Зеленчуците се почистват и се нарязват на ситно, без чесъна. Всички зеленчуци се запържват в две супени лъжици зехтин, като се разбъркват, на бавен огън в продължение на десет минути.
Телешкото и свинското месо се нарязват на кубчета със страна около четири сантиметра. Парченцата месо се овалват в брашно, добавят се към зеленчуците и се задушават пет минути.
Добавят се доматите, розмаринът и седем скилидки чесън. След десет минути се добавя виното и се увеличава огънят, докато виното не се изпари. Добавя се топла вода така, че да покрие напълно месото, и се кипва.
Намалява се огънят и се готви под капак два часа. Добавя се гореща вода, ако не е достатъчно. Накрая се добавя солта и черният пипер.
Хлябът се натърква с останалите две скилидки чесън и се запържва в останалия зехтин до златисто. Рагуто се сервира със запържения хляб и салата от домати.
Много вкусно се получават крилца с медена глазура. Необходими продукти: 800 грама крилца, соев сос и мед на вкус, малко олио. Крилцата се поливат обилно със соев сос, поливат се и с мед и се разбъркват. Пържат се в олио, като се добавя към олиото медът и соевият сос.
Коментари