Гозбите, приготвени в гювечета, са едни от най-бързите и вкусни – няма значение дали става дума за нещо постно или за ястие с месо. Освен че стават действително бързо, може да се импровизира – дори нещо да ви липсва от самата рецепта, винаги можете да го замените или да не го слагате.
А много често няколко съвсем несъвместими продукта от хладилника могат да се превърнат в прекрасна вечеря благодарение на гювечетата.
Край на жегата означава и начало на по-сериозното меню – с повече месо, тестени продукти и пр. Предлагаме ви рецепти за свинско месо с праз на фурна, които са приготвени в гювечета.
Всъщност рецептата позволяват на всяка домакиня да импровизира допълнително, но и така приготвени ще ви се харесат.
За първата рецепта ще ви трябват следните продукти:
Гювечета със свинско месо, праз и яйца
Необходими продукти: 1 кг месо, 4 стръка праз, 7 яйца, сол, черен пипер, твърдо сирене, червен пипер, около 600 мл кисело мляко, вода и олио
Начин на приготвяне: Първо, пригответе месото – нарежете го на малки хапки и го сложете в подходящ съд на котлона да се запържи в мазнината. Добавете и около една кафена чашка вода и похлупете – месото трябва да се задуши. След няколко минути отделете капака и изчакайте водата да се изпари. Следва добавянето на праза, който сте почистили и нарязали. Можете да го нарежете по желание – на кубчета, на пръчици и пр. Сложете го при месото и хубаво разбъркайте.
След като омекне, сложете около 150 грама сирене към сместа – нарежете или натрошете на ситно, добавете червен и черен пипер, ако е нужно - и малко сол. Свалете от котлона и изчакайте да изстине гозбата. Следва да разбиете яйцата, да ги добавите към киселото мляко и да посолите сместа. Изсипете яйчената смес при месото и праза, разбъркайте и след това започнете да разпределяте по гювечетата. Печете във фурна – около 180- 200 градуса.
Можете да си направите и друга рецепта, която директно ще печете във фурна. За нея ви трябва около половин килограм месо, 2 праза, няколко картофа, пипер, доматен сок, чубрица и сол. Нарязаните продукти се разбъркват добре и се нареждат в намазнени гювечета – посолете, добавете чубрица и малко вода, както и доматеният сок. Печете до готовност на 200 градуса.
Коментари