Пуешкото месо е диетично и е подходящо за всекидневна консумация. С лесни и бързи рецепти можете да зарадвате близките си. Много бързо се приготвя пуешко с гъби.
Необходими продукти: 400 грама пуешко месо, 100 грама кашкавал, 300 грама печурки, сол и черен пипер на вкус, 2 супени лъжици зехтин.
За соса: 50 грама масло, 1 супена лъжица брашно, 100 милилитра бяло вино, 100 милилитра течна сметана, 50 милилитра бульон от кубчета, 1 жълтък, 2 супени лъжици лимон.
Пуешкото се нарязва на парчета с дебелина около 1 сантиметър, леко се начукват, посоляват се и се ръсят с черен пипер. Всяко парче се запържва от двете страни в гореща мазнина до златисто.
За приготвянето на соса брашното се запържва до златисто, на тънка струя се долива бялото вино, сметаната и бульонът. Вари се на водна баня 10 минути при постоянно разбъркване. Сваля се от котлона и при разбъркване се добавят маслото, жълтъка и лимоновият сок.
Пуешкото се нарежда в тавичка или йенска форма, отгоре се слагат нарязаните гъби, заливат се със соса и се поръсват с настърган кашкавал. Пече се 10 минути, покрито с фолио, и още 10 минути – без него. Поднася се с пресни или задушени зеленчуци.
Пуешкото по френски е лесно за приготвяне и е много ефектно и изискано ястие.
Необходими продукти: 1 килограм пуешко месо, 2 яйца – само жълтъците, 300 грама печурки, 2 моркова, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус, 100 милилитра бяло вино, 100 милилитра течна сметана.
Месото се нарязва на едро, добавят се нарязаните гъби, нарязаните на ситно моркови и лук, нарязаният магданоз и черният пипер. Всичко се залива с една чаша вода и бялото вино.
След като ястието кипне, се намалява котлонът и къкри на бавен огън 50 минути. Бульонът се прецежда.
Жълтъците се разбиват със сметаната и в сместа се долива малко от топлия бульон, за да не се пресече застройката. Излива се на тънка струя в бульона и се бърка непрекъснато 4 минути, като не се оставя да кипне. Добавя се сол по вкус и ако сосът е много гъст, се разрежда с малко течна сметана.
Пуешкото с гъбите се слага заедно със зеленчуците в чиния и се полива със соса. Поднася се със задушени картофи или ориз.
Коментари