Морските дарове са много вкусна и полезна храна, а ястията и салатите от тях се приготвят доста бързо и лесно. След като почистите морските дарове, може да ги използвате във всевъзможни рецепти - такива с ориз, за супи или пък дори върху пица, гарнирайки я с любимите си зеленчуци.
Морските дарове са характерно често приготвяни в средизмноморската кухня. Типично ястие са лингуините с морски дарове. Лингуините са разновидност на спагетите.
Необходими продукти за 2 порции: 200 грама лингуини, 100 г сварени и почистени от черупките миди, 20 грама масло, 200 грама калмари, 300 грама октопод или бейби октоподчета, 150 грама скариди, 50 грама лук, 100 грама чери домати, 20 грама пресен босилек, 100 милилитра зехтин, 6 грама сол, 50 грама настърган пармезан.
Спагетите се сваряват в гореща солена вода. След като външната им част е сварена напълно, а сърцевината е малко по-твърда от нея, се свалят от котлона и се отцеждат.
Калмарите се почистват от ципата и се режат на малки лентички. Октоподът се сварява и се нарязва на едри парчета. Ако вместо октопод се използват бейби октоподчета, те се оставят цели.
Мидите, калмарите, октоподът и почистените скариди се запържват в зехтина, добавят се спагетите и маслото. Всичко се разбърква и се добавя нарязаният на ситно лук и нарязаният на ситно босилек.
Добавят се 100 милилитра вряла вода и всичко се задушава за около пети минути под капак. Ястието се сервира в големи чинии, като всяка порция се украсява с нарязани на половинки чери домати и се поръсва с пармезан.
С морски дарове се приготвя бързо и лесно топла салата.
Необходими продукти: 1 червена чушка, 200 грама скариди, 100 грама калмари, 100 грама миди, 8 листа от спанак, 10 маслини, 1 тиквичка, 50 грама настърган пармезан, 1 лимон, зехтин и сол на вкус.
Морските дарове се почистват, поръсват се със сока на половин лимон. След 15 минути се запържват за около две-три минути в зехтин. Изваждат се в купа и се оставят.
Зеленчуците се нарязват, маслините се почистват от костилките и се режат на кръгчета. Всички зеленчуци се запържват до златисто за около 4 минути.
Добавят се морските дарове, изключва се котлонът и съдът се покрива с капак, за да се задуши всичко. След пет минути се сваля от котлона и салатата се сервира, овкусена с лимонов сок и зехтин и поръсена с пармезан.
Коментари