Телешкото месо може да се приготви разнообразни начини, но приготвянето му отнема доста време. Най-бързият вариант е да го направите в тенджера под налягане. Следващите рецепти, които сме подбрали, могат да се приготвят и в тенджера под налягане, и в нормална – зависи от времето, с което разполагате.
Необходими продукти: 1 кг телешко месо, 4 – 5 глави лук, 1 кг дребни домати (може да се използват и чери), 1 връзка магданоз, мазнина, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1 с.л. брашно.
Начин на приготвяне: Нарязвате месото на хапки и слагате в дълбок съд. След това добавяте лука, нарязан на шайби - по- дебели, мазнина, червен пипер и сол. Залейте всичко това с около 200 мл гореща вода и оставете да заври. Когато е почти готово, е време да добавите доматите – нарязани на половини или четвъртини. Ако използвате чери доматчета – сложете ги цели. Оставете месото да се сготви напълно, след това добавете брашното и магданоза. След десет минути, отдръпнете от котлона.
Подправките, които много отиват на телешкото, са черен пипер и бахар. Някои хора обаче никак не обичат привкуса на бахара, струва им се твърде натрапчив. В такъв случай добавете дафинов лист. Ако харесвате и двете подправки – сложете ги, ще се допълват идеално с вкуса на месото.
Телешко с бира
Необходими продукти: ½ кг телешко месо, 1 ½ ч.ч. бира, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, мазнина, сол, черен пипер, 2 с.л. горчица, бахар
Начин на приготвяне: Нарежете телешкото на хапки и оваляйте в брашното. След това слагате в гореща мазнина и пържите. След като хубаво се запържи, добавете ситно накълцания лук, подправките и бирата. Накрая сложете горчицата и захлупете с капак. В тенджера под налягане, на ястието му е нужно да ври 20 мин. Сервирайте с картофено пюре.
Телешко месо със сос
Необходими продукти: 1 кг телешко месо, 200 г сланина, 300 г моркови, 2 глави лук, целина, 4 домата, 2 дафинови листа, черен пипер, бахар, чесън, сол, магданоз, мазнина.
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в мазнина и след като стане прозрачен се слага месото. Телешкото, предварително сте го нарязали на филии и начукали - шпиковайте с няколко парчета сланина всяка от филиите. Запържете месото заедно с лука, след което започнете да слагате всички останали продукти и добавете 200 мл вода.
Зеленчуците нарежете на жулиени, скилидките чесън разполовете и пуснете в тенджерата. Добавете и подправките и затворете тенджерата. Ако го направите в тенджера под налягане, след като заври, изчакайте 15 минути и изключете. В случай, че тенджерата е обикновена, оставете да поври 15 минути. При поднасяне залейте парче телешко с малко сос и поръсете с магданоз. На така приготвеното телешко му отива гарнитура от пържени картофи или варен ориз.
Коментари