Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да приготвим миди бързо и лесно

Да приготвим миди бързо и лесно

Миди
Двойна иноксова тенджера за миди - 20 см
Качество без компромис:
Двойна иноксова тенджера за миди - 20 см
70.00 лв.

Мидите са идеален вариант, ако искате да приготвите нещо бързо и лесно за вечеря. Подходящи са дори и при посрещането на гости, стига да сте сигурни, че те обичат морски деликатеси.

На мнозина им е писнало да бъдат посрещани с традиционните пържоли, кюфтета и кебапчета, поднесени с гарнитура от картофи.

В същото време мидите, особено ако са почистени добре, могат да бъдат консумирани дори и натурални, поръсени с малко сол, а времето за приготвянето им отнема само няколко минути. Ето какво трябва да знаете в тази насока:

1. Когато избирате миди, винаги гледайте те да са добре затворени, което донякъде гарантира, че са пресни. След като мидите бъдат закупени от магазина, те веднага трябва да се поставят в студена вода, да се изчистят от водораслите и да се премахне израстъкът, който ще видите, че се подава от тях.

Това става с едно рязко движение на ръката. След това ги измийте отново с няколко води. Така вече можете да преминете към термичната им обработка.

2. Най-лесният вариант да направите миди е като ги сложите в достатъчно голям съд заедно с малко подсолена вода (не повече от 2- 3 пръста) и ги кипнете.

Те са готови в момента, в който се отворят. Водата се отцежда и мидите се сервират в купа. Можете да ги подправите с малко пресен копър, черен пипер и лимонов сок.

Миди с доматен сос

3. Ако разполагате точно с 2 минути повече време и съответните продукти, можете да задушите мидите в бяло вино и да ги подправите с чесън и масло. Това става като вместо вода сложите на дъното на съда бяло вино, към което също сте прибавили сол.

След като мидите се отворят прибавете към тях няколко ситно нарязани скилидки чесън, масло, ситно нарязан копър и ако е необходимо още сол. Разтръскайте добре съда без да премахвате капака, докато маслото се разтопи. Поднесете мидите заедно с резенчета лимон.

4. Ако не разполагате с бяло вино, масло и пресен копър, можете лесно да ги замените съответно с бира, зехтин и пресен магданоз. Като подправки пасват също така и пресният риган и босилек.

5. Много вкусни стават и мидите, заляти с червен сос, приготвен от настъргани домати, ситно нарязан лук и чесън, които са задушени в зехтин и към които се прибавят подправки по желание. След като мидите се отворят, върху тях се изсипва сосът и те са готови за поднасяне.

Вижте няколко неустоими рецепти за миди: Миди Натюр, Задушени миди с чесън и подправки, Миди в марината, Пържени миди с бекон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest