Наричат пъстървата постна, тъй като тя не съдържа почти никакви мазнини. Тази крехка риба е един от най-добрите избори за приготвяне на Никулденската вечеря. Предимството й е, че не изисква много време на пържене или печене.
Най-бързо и лесно можете да приготвите пъстървата като я изпържите в тиган. Изчистената риба се нарязва на порции, осолява се и се овалва се в брашно, след което се поставя в добре нагорещената мазнина. В родопския край например вместо с традиционно бяло брашно овалват рибата с царевично брашно.
Ако желаете да запазите в максимална степен витамините и минералите на полезната риба можете да изберете вариант за приготвяне на скара. За целта почистената риба се измива с хладка вода, след което задължително се подсушава.
Рибеното месо се овкусява със сол и черен пипер. По желание можете да намажете пъстървата от двете страни с прясно изстискан сок от един лимон и зехтин (или олио). Рибката престоява така поне за половин час. По-търпеливите могат да изчакат и час. След което се изпича на скарата.
Третата възможност е да изпечете пъстървата на фурна. След като осолите месото и добавите черен пипер, рибата се покрива с резенчета лимони и нарязан копър/ или магданоз на вкус.
Полива се със зехтин и се изпича. Необходими са не повече от 30 - 40 минути, за да стане готова. Ще бъде още по-крехка, ако преди да се изпече рибата поври за около 4 минути в подсолена вряща вода.
Другият вариант за фурна е да поставите в пъстървата освен резенчета лимони и чесън и домати на филийки. Отгоре се нарежда лук на филийки.
Долива се малко вода и мазнина и отново се пече в предварително загрята фурна ( 200 – 220 градуса) за около 30-40 минути. Пъстървата позволява да бъде запечена и с малко бяло вино. Печенето може да се извърши във фолио, плик за печене или направо в тавичка.
Подходящи подправки за пъстървата освен до тук изброените са още девесил и естрагон. Практичните домакини използват микс подправка за риба.
При сервиране пъстървата задължително се гарнира с лимон на четвъртинки. Подходящи за гарнитура са задушени зеленчуци или леко картофено пюре.
Ето и още няколко прекрасни рецепти за пъстърва:
Коментари
холандски сос или беалнез сос.
Така се усеща вкусът на рибата, а не олиото от тигана...