Отдавна портокалите не са само зимен плод. Макар и вече да не сме в активния студен сезон защо да не приготвите и страхотен мармалад или сладко от портокали, ако сте пропуснали тази зима. Невероятно вкусен, мармаладът от портокали е идеален за закуска.
Трябва да знаете, че някои сортове портокали като Савиля например са с тръпчив вкус, но с високо съдържание на пектин. Това е естественият сгъстяващ агент на сладка и желета и именно затова този сорт портокали са идеални за сладка.
Това обаче не означава, че мармаладът не може да се приготви и от други обикновени сортове портокали, каквито постоянно може да намерите на пазара. Ако все пак откриете от по-специалните сортове, знайте, че те могат да се запазят в хладилника за няколко седмици или да ги замразите във фризера за около половин година.
За да повишите нивото на пектина в мармалада от обикновени портокали добавете сока на един лимон към всеки 500 грама портокалов сок. Лимонът също е цитрус, богат на пектин.
Не се опитвайте да направите твърде много мармалад наведнъж. Сместта от плодовете и захарта не трябва да е повече от 1/3 от съда, в който се вари. Това е така, защото при приготвянето сместа увеличава обема си и може да изкипи.
Важно е сместа да ври много силно, за да се получи желания вкусен и добър мармалад от портокали. В домашни условия е доста трудно да се справите с голямо количество, затова не надвишавайте двойно дозите, посочени в рецептата.
Ако разполагате с много плод, направете няколко по-малки дози, отколкото една голяма. Колкото е по-голямо количеството, толкова по-дълго мармаладът трябва да ври, а така се губят ароматите на сладкото.
Използвайте обикновена кристална захар за мармалада. Колкото по-големи са кристалите, толкова по-малко пяна се образува при варенето и по-бистър става мармаладът от портокали.
Ето и още една вкусна рецепта за мармалад от портокали и сироп от портокали.
Коментари