Днес мармаладът ни привлича с ярки цветове от рафтовете на всякакви магазини. Деца и възрастни, мъже и жени обичат да пируват с този десерт, без дори да подозират, че ядат много висококачествено менте мармалад.
Каква е разликата между истинския мармалад и синтетичния, който не можете да разпознаете нито със собствените си очи, нито от снимка? По какво се различава мармаладът от сладкото и как да направите най-вкусния домашен мармалад от кайсия, къпина, ягода, тиква и дори тиквички?
По какво се различава мармаладът от сладкото?
Като начало трябва да разберете какво е мармалад. Родината на този десерт е Португалия, където думата мармалад се използва за обозначаване на изключително вкусно вариво от дюли. След това страстта към плодовия десерт се прехвърля във Франция, където мармаладът става продукт на бонбониране на всякакви цитрусови сладка. Вкусът не е по-лош от този на известните ориенталски сладкиши, а разликите в съдържанието на калории са колосални. Всеки, който се грижи за фигурата си, може да разнообрази диетата си с този продукт.
Сега на рафтовете на магазините рядко можете да намерите истински желиран мармалад. Изключително синтетичен десерт се продава на ниска цена, който се състои от захар, желиращи вещества и оцветители. Ето защо закупеният в магазина мармалад има толкова ярък и привлекателен външен вид.
Истинският мармалад се прави от естествени плодове, които се варят до определена степен и цветът избледнява. Истинската сладост никога няма да има ярки цветове, така че можете да я различите от синтетичната.
Плодовото сладко е вид десерт от плодове и дори зеленчуци, който съдържа пектин - дар от природата. Това вещество допринася за желираната консистенция на масата, която е еднородна поради смилането на плодовете през сито. Сладкото, за разлика от мармалада, никога не кипи твърде много, тъй като една от целите е да се запази цвета и течната консистенция на сиропа. Определянето дали е направено от сливи, малини, круши или касис е лесно. Не се изисква химичен анализ.
Как се прави мармалад?
Лесно можете да приготвите изискан сладък десерт от плодове в домашни условия. За целта в купа предварително смесете сгъстителя (може да е агар-агар, желатин или пектин) с преварена вода и оставете за един час. Технологията е проста накратко, както следва: оставете две чаши всякакви плодове да заврат, след което можете да добавите смес с желатин и да я разбъркате добре в хомогенна маса.
Възможен ли е да се похапва мармалад при диета?
Не си мислете, че сме забравили за захарта. Благодарение на този компонент мармаладът е десерт, който не трябва да се консумира всеки ден, ако ще отслабвате. Без глюкоза и фруктоза тялото няма да получи лъвския дял от енергията, но тези елементи присъстват и в по-полезните продукти, а захарта е противопоказна на РР.
Независимо от това мармаладът е включен в диетата на Дюкан, но не всеки, а само самостоятелно приготвен, без глутен. Захарта допринася за затлъстяването, диабета и изтъняването на зъбния емайл, така че не е препоръчително да се дава на малки деца в големи количества. Детският десерт трябва да се прави без захар. По-добре го заменете с мед.
Мармалад при диабет
Всеки закупен в магазина мармалад е направен на основата на захар и както разбирате, това е табу. За щастие производителите се погрижиха за хората с нарушен метаболизъм, така че на всеки нормален пазар можете да намерите одобрени сладка на рафта за диабетици. Ако не сте сигурни в техния състав, тогава можете да си направите мармалад самостоятелно на базата на заместители на захарта или изобщо без тях, така че плодовете да придават сладост.
Мармалад при гастрит и холецистит
Този десерт не принадлежи към списъка на забранените храни, но можете да ядете само истински мармалад от натурални продукти. Уверете се, че съставът не съдържа подсладители, оцветители и консерванти.
Холециститът и панкреатитът не са противопоказания за употребата на мармалад, с изключение на острите фази на заболяването.
Мармалад при пост
Както беше отбелязано по-рано, агар-агарът или желатинът са включени в естествения мармалад. Ако спазвате стриктния Велики пост, уверете се, че последният не е включен в състава, защото е продукт от обработката на животински кости и хрущяли. За да избегнете това, купувайте продукта само от доверени продавачи или направете сами мармалад - не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Ярко жълти, зелени, червени цветове ще поддържат добро настроение. Изберете плодовете, които ви харесват най-много (може дори и пъпеш).
Мармалад по време на бременност
Ако искате да запазите фигурата си, тогава, разбира се, е по-добре да откажете големите количество мармалад. Някои оцветители в синтетичните продукти могат да имат лош ефект върху здравето на бебето, да допринесат за развитието на алергична реакция и дори рак.
Мармалад при кърмене
По-добре е кърмещата майка да се откаже за известно време от нездравословни сладкиши и да насочи вниманието си към пресни плодове, зеленчуци и други здравословни храни. И ако не можете да се откажете от мармалада, тогава си купете натурален или си направете сами от плодове и желиращи агенти.
Пикантен винен мармалад
Ако просто искате по някакъв начин да разнообразите вечерта с приятели или любим човек, тогава можете да приготвите необичаен и вкусен алкохолен мармалад.
Време за готвене: 1 час
Енергийна стойност: протеини - 1.9 g; мазнини - 0 g; въглехидрати - 1 g; съдържание на калории - 18.5 kcal.
Съвет на главния готвач: Можете да променяте съставките, както искате. В нашия случай виното с цитруси и канела е основата за греяно вино, което е крайъгълният камък на всяка Коледа.
Съставки: 500 мл; желатин - 100 г; ванилова захар - 40 г; портокал - 300 г; канела - 1 ч.л.
Приготвяне: Сложете виното да къкри на среден огън. Когато заври, добавете накълцаните портокали. Оставете сместа да къкри 10 минути, след това добавете канелата и ваниловата захар. След 3 минути разбъркайте желатина. Изсипете сместа в малки форми и оставете да се желира в хладилника за 2 часа.
Можете да сервирате нашия алкохолен мармалад с пудра захар, канела или ванилия. Ще издържи една седмица в хладилника.
Съвет: Можете да добавите към виното си череши, ананас, ягоди, цариградско грозде, киви, мандарини или ябълки.
Коментари