Пектинът е изключително полезен за човешкия организъм. той е открит през 1790 г от френския физик Луи Воклен, който изолирал желиращото вещество от ябълки. По-късно пектинът и изучен подробно и описан от Анри Бранкот.
Пектин в големи количества се съдържа в цитрусовите плодове. В кората на портокалите например се съдържат цели 16 процента пектин, докато в месестата им час неговото съдържание може да достигне до 40 процента.
Високо съдържание на пектин има още в ябълките, прасковите и кайсиите, както и в тиквата. Съдържанието на пектин ябълките е около 0.5 г на 100 г продукт. близо 4 грама пектин ще достави на организма ви круша с тегло 166 г.
Високи са нивата на пектин в по-младите зеленчуци, както и в онези, които са събрани в по-ранните етапи на растеж. Сред зеленчуците първенец по съдържание на пектин са морковите които съдържат 0.8 г на 100 г продукт. Пектин съдържат още грахът, картофите, цвеклото, бамята и копърът.
Коментари