Сладоледът - един от любимите деликатеси на деца и възрастни, се появил в Европа през 13-ти век, въпреки че вече замразените плодове са били популярни в Древен Китай. Този десерт може да има вкус на шоколад, кафе, ванилия, карамел, плодове, плодове, ядки, мента или зелен чай.
Сладоледът с коняк, бисквити, целувка, халва, захаросани и сушени плодове е много вкусен. Някои ресторанти предлагат сладолед от розови листа, тиква, морков, джинджифил, кокос, мед и подправки и какво ли още не.
Тайните на правене на сладолед
Сладоледът се прави от бита сметана, която се смесва с жълтъци, мляко, захар и различни добавки. В някои рецепти за сладолед за домашно приготвяне млякото и жълтъците липсват, а в други описания може да се срещне извара и кисело мляко. Въпреки това във всички методи на приготвяне има общи тънкости и тайни, които всеки трябва да знае.
Използвайте само висококачествени и пресни продукти - натурален крем, скъп висококачествен шоколад, зрели и сочни плодове. Не забравяйте и за сгъстителите, които са важни съставки на десерта, защото те правят неговата текстура деликатна, кадифена и плътна едновременно. Желатин, яйчни жълтъци, агар-агар, нишесте, мляко на прах или лимонов сок обикновено се приемат като сгъстители - благодарение на тях сладоледът не се топи дълго време. В противен случай след 10 минути в купата ви ще се получи млечен басейн от топка сладолед.
За да се получи по-равномерна консистенция на сладоледа, се препоръчва вместо захар да се използва пудра захар. Преди замразяване масата трябва да прилича на кисела сметана с плътност, тъй като твърде течната основа за сладолед в завършен вид ще придобие водна текстура.
За да направите сладоледа по-пикантен, добавете малко ракия, ром или ликьор, разбира се, ако възрастни го консумират. Децата харесват сладолед с шоколад, плодове, бисквити, ядки, плодови или ягодоплодни сокове. Имайте предвид, че алкохолът леко увеличава времето за приготвяне на сладоледа, а соковете му придават кремообразна текстура.
Всички течни добавки (сокове, сиропи, алкохол) се добавят към сладоледа по време на първоначалното смесване на продуктите, но е по-добре да се въведат ядки и парчета плодове след сгъстяването на сладоледа. Ако приготвяте сладолед с желатин, първо разтворете последното, а след това го загрейте.
В процеса на замразяване трябва да разбърквате сладоледа възможно най-често, в идеалния случай на всеки 15 минути, когато стане мек и гладък, оставете го във фризера за още 3 часа или повече, всичко зависи от температурата. Охладете сладоледа, за да се отървете от ледените кристали. Времето за втвърдяване зависи и от рецептата, различните видове сладолед имат свои собствени характеристики за приготвяне.
Сладоледът се сервира в красиви купички и чаши, украсени с плодове, сушени плодове, ядки, шоколадови стружки, бисквити, мармалад или клонче от мента. Можете да полеете с десертни плодове, шоколад, кафе сироп, да поръсите с канела, маково семе или какао на прах. Много е оригинално да се сервира сладолед във вафлени конуси, на пръчка, в плодови чаши или под формата на топки в комбинация с топли сладкиши.
Тънкости при разбиването на сладолед
Кремът трябва да се разбива бавно, постепенно да се увеличава скоростта, в противен случай вместо лек крем ще получите масло. Както вече споменахме, сметана трябва да бъде с високо съдържание на мазнини, в противен случай не може да се разбие и сгъсти добре.
Разбийте крема, предварително охладен в хладилника - за да получите бързо резултати. В същото време съдовете на смесителя също трябва да бъдат охладени. Не изключвайте миксера, докато масата се сгъсти, и веднага спрете, без да чакате буйната пяна, в противен случай сладоледът ще загуби своята въздушна и лека текстура. Можете да използвате бъркалка или миксер, въпреки че някои домакини по старомоден начин наливат сметаната в затворен контейнер и разклащат енергично.
Разбийте крема бавно, постепенно увеличавайки скоростта, в противен случай ще направите масло вместо лек крем. Не бийте прекалено дълго - веднага щом се появят меки върхове, постепенно намалете интензивността на биенето. Не се препоръчва да биете в блендер, защото острите му ножове прорязват масата, което я прави пластова.
Домашен сладолед
След като се научите как да правите сладолед у дома, завинаги ще забравите за пазаруването, защото сладоледът, който сте направили, ще бъде по-вкусен, апетитен и полезен, защото ще съдържа само натурални продукти. Количеството захар може да се променя в зависимост от вашите вкусове и предпочитания.
Рецепта за приготвяне на домашен сладолед
Продукти: мазен крем - 250 мл, мляко - 500 мл, яйца - 5 бр., пудра захар - 100 г, ванилин
Метод на приготвяне:
1. Отделете жълтъците от белтъците;
2. Смесете жълтъците със захарта и щипка ванилия, разбийте добре, за да получите хомогенна маса;
3. Сварете млякото и постепенно го изсипвайте в яйчената смес, като постоянно разбърквате, за да предотвратите коагулирането на жълтъците. Първо, изсипете няколко супени лъжици мляко, след това малко повече, когато остане половината обем мляко, можете да го излеете, без да се притеснявате за състоянието на жълтъците;
4. Сварете млечната смес на много слаб огън за около 2-3 минути, докато се сгъсти и стане подобна на течна заквасена сметана. Не оставяйте сместа да заври, в противен случай жълтъците ще пресекат и сварят;
5. Оставете сместа да се охлади до стайна температура, след това поставете в хладилник;
6. Охладете сметаната и разбийте в блендер, докато се получат резистентни върхове;
7. Комбинирайте сметаната с млечната яйчна маса и разбъркайте добре;
8. Поставете масата във формата и я сложете във фризера;
9. Първият половин час се размесва съдържанието на матрицата с миксер на всеки 20 минути. След това оставете сладоледа на студено за още 3 часа, като повтаряте процеса на смесване на всеки час.
Готовият сладолед сервирайте с шоколад, плодов сироп, ядки, парчета плодове и сушени плодове. Наистина е вкусно!
Как да си направим домашен сладолед от кисело мляко
Този десерт може да се приготви с всякакви плодове, а захарта лесно се заменя с мед. Йогурт сладоледът е много популярен сред онези, които следват принципите на здравословното хранене или просто държат под око от излишните калории. С такъв сладолед талията ви не е в опасност!
Смесете две нарязани праскови или нектарини, след като ги обелите, 100 г захар, чаша натурално кисело мляко и 1 с.л. лимонов сок, разбъркайте всички съставки в блендер, за да нарежете фино плода. Поставете масата във формата и я сложете във фризера за 3 часа. На всеки половин час изваждайте сладоледа и го бийте с миксер за час и половина, след което сладоледът може да бъде оставен сам до крайната настройка.
Най-лесният сладолед
Деликатен и топящ се в устата десерт може да се сервира във вафлени фунийки с настърган шоколад или ядки. Тази рецепта за сладолед е подходяща за онези домакини, които нямат време да разбиват жълтъците, да приготвят млякото и да извършват много други необходими действия, въпреки че трябва да използвате миксера и да разбъркате сладоледа във фризера.
Разбийте 0.5 л мазна охладена сметана до много плътни върхове - кремът не трябва да се стича. Добавете парчета плодове, шоколад, мармалад, ядки, плодове, кондензирано мляко или кокосови стърготини към кремообразната маса, разбъркайте много внимателно, за да поддържате въздушната структура.
Замразете масата във фризера в пластмасов контейнер, като я биете на всеки половин час или по-рядко - следете консистенцията на сладоледа. За цялото време на приготвяне трябва да го разбиете поне 4 пъти. Деликатният и топящ се в устата десерт може да се сервира във вафлени кофички с настърган шоколад. Много вкусно!
Италиански сладолед
Насладете се на освежаващ десерт в горещите дни. Този различен сладолед изглежда много екзотичен заради тропическите плодове, но неговият вкус не оставя избор за възрастни или деца. Десертът се яде веднага и се помни за дълго време, този сладолед е много полезен и не разваля формата.
В блендер смелете около 400 г зрял манго, нарязано на парчета, добавете 100 мл обикновено пълномаслено мляко и 100 мл кокосово мляко, захар на вкус - някои от нас обичат сладките десерти, а някой предпочитат да се насладят на вкуса на натуралните продукти.
Поставете масата във фризера и я замразете, като я биете с миксер на всеки половин час, така че сладоледът да има гладка текстура без късове лед. Насладете се на освежаващ десерт в горещ ден!
Денят на сладоледа
Интересното е, че на 10 юни в света се празнува Денят на сладоледа. Празникът е забавен и вкусен, защото на този ден производителите организират безплатни дегустации на нови деликатеси, организират конкурси, състезания и други забавления. И кой ни пречи да организираме такива празници всяка седмица? Съгласете се, че сладоледът вдига повдига духа и прави живота ни много по-приятен!
Вижте още:
- Тайните на хубавия домашен сладолед;
- Най-лесните за приготвяне сладоледи.
Коментари