Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от шамфъстък - ползи, приложения и как се прави

Масло от шамфъстък - ползи, приложения и как се прави

редакция:
Масло от шамфъстък - ползи, приложения и как се прави

Специалистите съветват да се консумира шамфъстък заради високата му хранителна стойност. Ядките са идеални за възстановяване на организма след изтощение. Те намаляват и сърдечните заболявания, лекуват дихателната система и лекуват наранявания по кожата. Също толкова полезни са и продуктите от ядката, на първо място маслото от шамфъстък, за което се твърди, че премахва луничките и петната по кожата. Тези възможности се дължат на богатия състав на шамфъстъка и маслото от него.

Получаване на масло от шамфъстък

Получаването на масло от шамфъстък става чрез пресоване като ръчното извличане дава перфектния продукт. След като реколтата е прибрана, ядките се измиват и сортират. Сушат се на слънце няколко дни. Трябва да са изсъхнали добре, за да се смелят и изпекат в чугунени казани. Получава се топла паста, която се обработва с хидравлична преса. Извлеченото масло се филтрира и бутилира. То има силен аромат на шамфъстък и тъмно зелен цвят и с невероятно полезен състав.

Състав и хранителни свойства на маслото от шамфъстък

Маслото от шамфъстък се характеризира с ниско съдържание на наситени мазнини. Богато е обаче на ненаситени мастни киселини и този баланс го прави много здравословен продукт Защитава сърцето, като премахва лошия холестерол от тялото.

Тези ядки са единствените по рода си, които притежават големи количества лутеин и зеаксантин, подобряващи зрението, намаляващи риска от дистрофия, което причинява слепота при възрастни хора. Сред витамините трябва да се отбележат А, В и особено витамин Е, който е гарант за добрия външен вид при използване на маслото.

В шамфъстъченото масло се съдържат важни за тялото микроелементи -мед, манган, фосфор, калий и магнезий. Маслото е богато също на фолати, биотин, тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина.

Масло от шамфъстък - ползи, приложения и как се прави

Маслото от шамфъстък в кухнята

Този продукт е вкусна ядкова разядка с автентичен вкус на ядката, защото се използва само печеният шамфъстък. Не съдържа добавки. Допринася за растежа на мускулите при употреба, а съдържанието на фибри подпомага храносмилането.

Неговият деликатен вкус го прави подходящо за препечен тост. Чудесно допълнение е към зърнената закуска. Може да се добави към всички сладки рецепти - бисквити с ядки, торти с бадеми или други ядки, сладки пайове, плодови салати, за намазване на сладка палачинка или в смути.

Употреба на маслото от шамфъстък в козметиката

В козметичната индустрия това масло е основен обогатител на козметични продукти - маски за лице, кремове, масажни масла, вани за подмладяване. Използва се масло от шамфъстък при проблеми с кожата, косата и ноктите.

То почиства пигментациите по лицето, премахва тъмните кръгове под очите, омекотява кожата, овлажнява я и я подхранва. Тонизира и видимо подмладява лицето при редовна употреба, изравнява тена и премахва възрастовите петна.

Влиза в състава на различни маски за поддържане на косата, балсами за подхранване на косъма, заедно с други природни продукти.

Противопоказания за използване на масло от шамфъстък

Масло от шамфъстък - ползи, приложения и как се прави

Въпреки че е природен продукт, това масло принадлежи за групата на алергените, каквото е и фъстъченото масло. При индивидуална алергия към него използването му се изключва напълно.

При бременност и кърмене също не е добре да отпадне от ползваните продукти, както и при проблеми с храносмилателната система, защото може да предизвика дискомфорт и засилване на симптомите на храносмилателното заболяване.

Вижте също:

- Кулинарна употреба на шамфъстък;

- Какво не знаем за шамфъстъка;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest