Все по-популярно гурме изживяване сред кулинарите, но и стъпка към здравословното хранене е кремът от шамфъстък. Това истинско лакомство е не само наслада за вкусовите рецептори, но и хранителна суперсила, заредена със здравословни мазнини, протеини и антиоксиданти. Ето какво представлява това масло и какви приложения има.
Приготвяне
Този приятен на вкус крем се прави от основа от ядките шамфъстък, благодарение на което запазва автентичния вкус на ядката, както и нейните хранителни предимства.
Изсушените ядки се бланшират, като се потапят за кратко в гореща вода, като така се премахва кафяво-лилавата обвивка. След това се изсушава, изпича и накрая се смила до гладка маса. Естествените масла се освобождават от ядката и се получава приятно на вкус масло, без допълнителни мазнини.
Разликата с маслото от шамфъстък е, че в крема се слагат допълнителни съставки - захар, растителни масла, сиропи, сол, различни ароматизатори и това променя вкуса, текстурата и хранителния профил на маслото, превръщайки го в крем.
Кремът има интензивен, леко сладък ядков вкус и се топи в устата. С тези си характеристики кремът от шамфъстък се превръща в деликатес, сладко изкушение.
Ползи от крема от шамфъстък

Изключителният вкус, съчетан с многобройни ползи за здравето в този крем, поддържа здравето на сърцето, мозъка и храносмилането. Освен това осигурява основни хранителни вещества, антиоксиданти и здравословни мазнини.
Антиоксидантната роля идва от наличието на ресвератрол, каротеноиди, токофероли, в това число витамин Е, флавоноиди като рутин и кверцетин.
Ползите от крема от шамфъстък за нервната система идват от антиоксидантите и противовъзпалителните съединения като терпени, феноли, витамини от група В, здравословни мазнини. Те подпомагат борбата с оксидативния стрес.
Мононенаситените и полиненаситените мазнини се грижат за сърдечното здраве, фибрите подобряват храносмилането, подкрепя полезните чревни бактерии и разнообразява чревния микробиом.
Кулинарни приложения на крема от шамфъстък
Вкусният ядков крем от шамфъстък има разнообразно кулинарно приложение. Той е идеален избор за сладкиши, печива, за препечените филийки и други закуски. Кадифената текстура, съчетана с нежен вкус, прави крема идеален заместител на течния шоколад.

Може да се ползва като дресинг, добавка към сутрешното смути, сладоледа, както и за всякакви кулинарни експерименти.
Напоследък е много популярно да се използва крем от шамфъстък в рецепти като дубайски шоколад, сладката дубайска баница и фантастичния дубайски чийзкейк.
Коментари