Змийското месо се отнася към екзотичната кулинария и смайва всеки, който го е опитал.
Първите хора, опитали това месо, са били жителите на Китай и колкото и странно да ни се струва, змийското месо е ядливо, но само от нетоксични и неотровни змии.
Счита се, че най-доброто е месото на женските уловени змии, на които им се отстранява първо главата, източва им се кръвта и се маха кожата им.
Много хора сравняват вкуса на змийското месо с пилешкото, в големи количества то съдържа протеини, които са от съществено значение за нормалния човешки живот.
Доказано е, че месото на змията има положителен ефект върху потентността, зрението и циркулацията на кръвта. Консумацията му помага при високо кръвно налягане, а азиатците дори вярват, че месото на змията помага за поддържане на младостта и подобряване състоянието на кожата.
Влияе положително на сърдечно-съдовата система, съдържа витамини от групите А, Е и В, които са важни за правилното функциониране на метаболизма и нервната система, а благодарение на богатия си минерален състав подобрява апетита и действа добре на черния дроб и панкреаса.
Змийското месо не е популярна храна в нашата страна, но е изключително използвано в Азиатските страни. В почти всеки ресторант в Япония и Китай предлагат ястие със змийско месо.
Месото търпи различни термични обработки, може да бъде направено на някакъв вид яхнии, да се пече, запържва и вари и въз основа на това с този продукт може да се приготвят огромен брой ястия като супи, салати, закуски, комбинирано със сосове и подправки.
Всеки екзотичен продукт като месото на змия трябва да отговаря на определени характеристики, за да е годен за консумация.
- В никакъв случай и по никакъв начин не яжте главата на змията, тя може да е отровна и това може да доведе до опасност за вашето здраве;
- Температурата на топлината обработка трябва да е не по-малко от 80 градуса, за да сте сигурни че всички съществуващи микроби са били убити;
- Препоръчително е месото да се накисва във вода и сол и да престоява 2 дни, така ще отстраните остатъчна кръв;
- При всички случаи, преди да започнете консумация или готвене на змийско месо, се консултирайте с познавач и доверен човек, запознат с кулинарната им обработка.
Коментари