Откакто светът стана едно малко село, а полетът от София до Банкок например е по-бърз и май по-лесен, отколкото с влак от Видин до Бургас, всекидневието ни започна да прилича на пъстър панаир и не знаеш коя шарения да подминеш и пред коя да спреш.
И тук не може да не се спомене, че макар и прилично евтино, обслужването в Тайланд е на най-високо ниво в цяла Южна Азия. Малко са страните, където можеш да се почувстваш така добре на ниски цени. Навярно затова днес Тайланд е един от световните пазари на екзотични плодове.
В същото време пърженото пиле или задушеното свинско са тайландски деликатеси, които можете да си купите в столицата Банкок или в някои известни курорти само за 5-6 долара порцията. Иначе на полулегалните пазари продавачите на улицата може да ви предложат и улична храна като задушен мозък от маймуна, пържени хлебарки или панирани ребърца от плъх. Които не че не са вкусни, но като знаеш от какво са...
Все по-популярната тайландска кухня не е чак толкова странна и екзотична, колкото изглежда. Основното в нея е използването на различни подправки, а другата отличителна черта е, че всичко се готви с пресни продукти. Това я прави една от най-здравословните в света.
Направата на едно местно азиатско ястие може да отнеме и часове, но за това пък насладата след това трудно би могла да се опише.
Тайландската кухня може да се раздели на четири регионални стила - северен, североизточен, централен и южен. Всички обаче са обединени от баланса между петте основни вкуса: люто, кисело, солено, сладко и горчиво.
И все пак основното са подправките, а те са доста близки до вкуса на българина и до неговите пазарни възможности: босилек, чили, карамфил, кориандър, кимион, джинжифил, лимонова трева, зелен лимон, листа от зелен лимон, чесън.
Свежестта е най-важното в тайландската кухня - зеленчуците, плодовете, рибата, останалите морски дарове, всичко трябва да е прясно. Дори и присъстващият почти на всякъде ориз се търси да е от последната реколта.
Тайландски предястия
Оризови топчици, пържени или задушени месни хапки, но винаги овкусени със сладък или лютив сос, зеленчукови блюда.
Тайландски салати
Можете да намерите за всякакъв вкус - сладки, соленни, кисели, като например Салата Бита краставица, салата с телешко месо, салата от папая, спаначена салата, салата от краставици с фъстъци.
Тайландски сосове
Като че ли най-предпочитани са лютивите, в които чилито и чесънът са основните съставки. Тайландците заливат почти всяко ястия е с един специфичен азиатски рибен сос, който наподобява познатия ни соев.
Тайландски супи
В Тайланд супата не се сервира като първо ястие, а заедно с останалите. С нея може да залеете за овкусяване купичката с ориз, а може да я консумирам и отделно. Често пъти супите са доста лютивички. Някои от супите са: тиквена супа, супа от скариди, кисело-сладка супа от скариди, пилешка супа с кокосово мляко.
Тайландски основни ястия
Дали ще е от свинско, пилешко или от морски дарове гарнитурата от ориз и задушени зеленчуци я пиши неизбежна. Различните сосове се сервират отделно и винаги са няколко вида от сладникав през сладникаво-кисел до лютив.
Ако ароматната тайландската кухня ви се стори някак си позната с предлаганите ястия, не се учудвайте - и в онзи край на света готвят като нас. На пръв поглед Тайланд е екзотика, но всъщност и там животът си тече съвсем нормално - като река, която отмива в бавния си ход бреговете на всекидневието.
Вижте още тайландски рецепти с пилешки гърди или нашата колекция от апетитни корейски рецепти.
Коментари