Бабако е плод от семейството на папаята. Най-често може да се намери в планинските райони на Еквадор, както и в малки количества в Нова Зеландия и Австралия, а в останалите страни плодът се отглежда в оранжерии.
В действителност Бабако е естествен хибрид на планинската папая. Представляват дълги жълти плодове с дължина не повече от 50 см и дебелина около 10-15 см и могат да достигнат тегло до 2 кг, въпреки че най срещаните тежат около 600 г до килограм. Интересното в този плод освен формата и видът му е и това че не съдържа семена.
На вкус Бабако наподобява ананас, киви и е с леко цитрусови нотки, което прави вкуса му уникален. Плодът се смята за деликатен затова транспортирането му трябва да бъде внимателно и на не големи разстояния, което би допринесло за повреждането и нараняването му.
Структурата на Бабако включва ензим папаин, който подпомага разграждането и усвояването на протеини и стимулират храносмилането. Препоръчително е да бъдат използвани в случаи на проблеми с червата, като например колит и ентероколит.
В допълнение, този плод съдържа аскорбинова киселина, която увеличава и укрепва имунната система и помага на организма да се противопостави на негативните ефекти от вируси и инфекции.
Плодовете са богати на витамин А, който е полезен за очите, а включеният калий предпазва сърдечно-съдовата система. Благодарение на редовна консумация може значително да намали риска от инфаркт и инсулт.
Вкусните плодове бабако може да се консумират пресни като самостоятелен продукт или в рецепти с други продукти. Плодовете се подават на различни кулинарни обработки, в производството на конфитюри, сладка, сиропи, желе и др.
Сочния Бабако може да се добави към кисели млека, сладоледи и е чудесен в плодови сладкиши.
Коментари