Шейба /Sheba/ е подправка с арабски произход. Тя е универсална подправка.
Основни съставки на подправката Шейба:
дафинов лист, семена от кориандър, джинджифил, кимион, звездовиден анасон, червен пипер, карамфил, шушулки кардамон и зърна черен пипер.
Подправката Шейба е интерпретацията на традиционния бербер в Етиопия (смес от основни подправки като червен пипер, джинджифил и кимион). Чудесна за супи, яхнии и сосове. Истински шедьовър. Подправката ви позволява да създадете уникален за вас вкус. Подправката Sheba Stew има много приложения - използва се както за сосове за потапяне, така и в яхния или в супа.
С Шейба /Sheba/ супите стават богати на пикантен вкус, яхниите ароматни, сосове с неустоим вкус. Опитайте тази смес от подправки в незаменими рецепти за спагети Болонезе или задушено зеле.
Комбинира се добре с тънко нарязани картофи с тежка сметана, настърган чедър и Шейба /Sheba/ в тиган за печене, като печете до омекване. Ще получите едно невероятно овкусено ястие с пикантен и нетипичен вкус.
Ето една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка:
Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки
2 кг говежди ребра, с кост
1 ч.л. сол
3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/
2 с.л. растително масло
1 глава лук
1 морков, обелен и нарязан на тънки филийки
4 скилидки чесън, тънко нарязани
1 корен от целина, обелен и нарязан на кубчета
1 ½ ч.ч. сварено кафе
2 ч.ч. пилешки бульон
3 ябълки
¼ ч.ч. ябълков оцет
2 с.л. нарязан кориандър
Прясно смлян пипер
Инструкции за приготвяне:
1. В голяма купа накиснете говеждото месо с 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица смес от подправки Шейба (Sheba) и 1 супена лъжица растително масло. Покрийте и приберете в хладилник за 12 часа;
2. Загрейте фурната до 180 °C. Загрейте останалата супена лъжица растително масло на котлон в тенджера с дебело дъно на средно силен огън. Работейки на партиди, ако е необходимо, подправете ребрата с черен пипер и изпечете от всички страни до дълбоко покафеняване, 10 до 15 минути. Прехвърлете в чиния и оставете настрана;
3. Намалете котлона до среден и добавете лука, моркова и чесъна. Гответе зеленчуците, като разбърквате от време на време, докато леко покафенеят, около 5 минути. Добавете сол, корена целина и 1 чаена лъжица Шейба (Sheba) и гответе за 5 минути. Добавете говеждо месо, кафето и пилешкия бульон и оставете да заври. Поставете във фурната в тава и печете яденето, покрито с фолио за около 3 часа или докато месото стане много меко. Извадете от фурната и оставете настрана;
4. Обелете ябълките, след това нарежете всяка на шест парчета и ги поставете в купа. Добавете 1 чаена лъжица Шейба /Sheba/ и ябълковия оцет и разбъркайте.
5. Добавете ябълките към ребрата и запечете. Печете за около 25 до 30 минути, като ги заливате с течността за готвене на всеки 10 минути, докато ябълките омекнат с вилица и месото стане с коричка. Гарнирайте с листа от кориандър и сервирайте.
Вижте още предложения от арабската кухня:
- арабски питки;
- тажин;
Коментари