Натто е традиционна изтънчена японска храна. Тя се приготвя от сварени соеви кълнове, ферментирали в естествена закваска. Натто има остър аромат и специфичен вкус, който не се харесват на всеки. Тя може да бъде оценена само от един истински ценител на екзотичната кухня.
Японците от източните провинции закусват с натто от 3 000 г.пр.н.е. до ден днешен. Храната е богата на витамините А, С, Б, К2 и ензима натокиназа.
От минералите в нея се откриват калций, магнезий, желязо, фосфор и мед. Консумацията му се свързва с множество здравословни ползи. Натто се грижи костите, зъбите и хемоглобина в червените кръвни клетки.
Натто е прекрасна храна за всеки вегетарианец, тъй като осигурява до 15 мг висококачествени протеини на порция. Освен това е препоръчителна за веганите, тъй като калцият и желязото в нея са едни от най-трудните за доставяне на организма, особено за тези, похапващи само храни, основани на изцяло на растителна основа.
Японската храна е един от най-добрите източници на витамин К, което намалява шансовете за анормални кръвни съсиреци, което предпазва от инфаркт и инсулт.
Витамин К2 пък е особено важен за жените, които искат да запазят костите си здрави и силни по време и след менопаузата, както и за здравето на сърцето.
Натто е алтернативна храна за всеки, който обича соя, но не му понася. При процесът на ферментация трудните за храносмилане протеини са намалени до минимум.
Освен това няма глутен, за сметка на огромното количество фибри. Консумацията на натто подобрява храносмилането и предпазва от рак на дебелото черво.
Тази интересна японска храна е естествен източник на пробиотици. Освен че подобряват храносмилането, те укрепват и имунната система. Така тя се бори с бактериите и възпаленията, което я прави особено подходяща за хората с ревматоиден артрит.
Натто се консумира предимно в Япония, поради специфичния си вкус. Ако решите да го включите в менюто си обаче, имате много избори. С него могат да се приготвят много ястия, както традиционно японски, така и адаптирани към западните вкусове.
Коментари