Арабската кухня крие много знайни и не дотам познати сладки изкушения, които могат наистина да направят живота ни по-сладък и приятен. Ето как да приготвите два от най-разпространените десерта от Арабската кухня, като изключим баклавата, която вече е достатъчно известна и в България.
Катайеф - най-популярният десерт за месец Рамадан
Необходими Продукти за 4 порции: 250 г брашно, 125 г царевичен грис, 1/2 лъжичка бакпулвер, 1 щипка сода бикарбонат, 210 г захар, 2 с. л. масло, 1 ч. л. лимонов сок, 5 с. л. портокалов сок, 500 мл вода, сол на вкус, 100 г орехи, 1 ч. л. канела, 1 щипка индийско орехчеНачин на приготвяне: По своята същност катайефът представлява сиропирана палачинка. За приготвянето на сместа за палачинките се смесват брашното, грисът, бакпулверът, содата бикарбонат, щипка сол и се разбъркват добре. Към тази смес постепенно се добавя около 380 мл вода и всичко това се разбърква до хомогенност. Така полученото гладко тесто се оставя за около 30 минути в хладилника, а после се приготвят стандартни палачинки с дебелина от около 2 мм.
Сиропът за палачинката се приготвя, като се смесват около 100 мл вода и 200 г захар. Слагат се на котлона и след като кипнат, се добавя лимоновият и портокаловият сок. Всичко ври не повече от 10 мин.
Плънката за палачинката се приготвя от нарязани на едро орехи, които разбърквате заедно с 2 лъжици захар, канела и индийско орехче.
Палачинките се пълнят с 1 лъжица от плънката, затварят се, за да придобият формата на полумесец, намазват се със сироп и се слагат да се пекат за около 10-15 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Катайеф се сервират се с останалия сироп, ако някой иска да си сложи допълнително.
Курабии Мамул
Необходими продукти: 200 г масло, 500 г брашно, 75 г захар на кристали, 75 г пудра захар, 200 г нарязани орехи, 6 с. л. портокалов сок
Начин на приготвяне: Разтопете маслото на котлона, изсипете го в купа и към него добавете брашното, пудрата захар и 2 с. л. портокалов сок. Разбъркайте добре всичко и оставете така полученото тесто за 2 часа в хладилника. През това време смесете орехите, захарта на кристали и останалия портокалов сок.
От тестото оформете малки конусчета, направете по една дупка в основата им, запълнете я със сместа от орехите и я затворете. Приготвените по този начин курабийки се поставят с насочени нагоре върхове в намазнена тавичка и се пекат около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като изстинат, сладките курабии Мамул се поръсват с малко пудра захар.
Опитайте още любими арабски десерти като Толумбички, Кадаиф, Кюнефе, Малеби, Локма, Кодрит Кадир, Арабско реване.
Коментари