Вкусните череши могат да бъдат използвани за различни десерти. Предлагаме ви три рецепти за страхотни десерти с череши, с които можете да изненадате своето семейство.
Първият десерт, който предлагаме, е много лесен за приготвяне – нужни са 150 г брашно, 100 г масло, 3 с.л. захар, 300 г череши, лимон. Първо почистете черешите от костилките и дръжките, след което трябва да ги нарежете на четвъртини. После сложете в купичката при черешите супена лъжица лимонов сок и същото количество лимонена кора. Добавете и захарта към тази смес.
Разбъркайте добре и изсипете черешите в огнеупорни чашки, които предварително сте намазали с малко масло. От брашното и маслото, което трябва да е меко, не разтопено, се правят маслени трохи. Хубаво е, след като бъдат приготвени, да останат около час в хладилника.
След това изсипвате маслените трохи върху черешите и отгоре, по желание, може да поръсите още малко захар. Загрявате фурната на 180 градуса и печете докато трохите станат златисти. Десертът се нарича черешов крамбъл и може да бъде приготвен с бяла или кафява захар на кристали.
Следващото ни предложение отново може да бъде приготвено в малки чашки, а ето и кои са необходимите продукти:
Вкусен десерт с череши
Необходими продукти: 3 яйца, 100 г брашно, 100 г захар, 250 мл прясно мляко, 130 мл цедено кисело мляко, лимон, 200 г череши, 50–60 г масло, щипка сол.
Начин на приготвяне: Първо разбивате трите яйца със захарта, след това към тях се добавя киселото мляко. След това започвате да слагате брашно, което сте премесили с щипката сол, както и прясно мляко. Най-накрая добавете към сместа кората от лимона. Следва да се сложи и маслото, което предварително сте разтопили и сте оставили да се охлади добре.
Оставете сместа в купата за около 45 минути, а през това време изчистете черешите от костилките. Сместа се изсипва в огнеупорни купички, които са намазани с масло и отгоре се изсипват черешите. Сложете купичките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час.
Препоръчваме ви да ги похапнете двайсетина минути, след като сте ги извадили от фурната. Не забравяйте да не пълните купичките до ръба – напълнете около 2/3 от обема им. Десертът може да бъде приготвен и с други любими плодове.
Последното ни предложение е за сладка супа от череши – звучи необичайно, но през летния сезон този десерт е много подходящ, тъй като се консумира студен. Освен това, можете да хапвате черешовата супа в комбинация със сладолед.
Трябват ви по 300 мл бяло вино и 400 мл вода – сложете ги в тенджерка на котлона и към тях добавете пръчка канела, сок от половин лимон, кората от целия лимон, ½ ч.ч. захар.
След като сместа заври, котлонът се намалява и сместа се оставя да покъкри около пет минути. После в нея се добавят половин килограм обезкостени и разполовени череши.
Супата ври на котлона още пет минути, след което се отдръпва и се оставя да изстине напълно. Когато е напълно студена се прехвърля в блендер и се пасира.
Коментари