Тайландците обичат своите сладкиши. Ако ви се отдаде възможността да опитате сладките представители на тази екзотична източна кухня, в никакъв случай не я пропускайте и вие.
С вкус на тропически рай, тайландските десерти са с естествено ниско съдържание на мазнини и калории, но перфектни като съдържание, текстура и вкус. В повечето от тях липсват лактоза и глутен, което ги прави идеални за хората със специални изисквания за диета. Ето и три популярни десерта от тайландската кухня.
Кхао няоу ма муанг или сладък ориз с манго
Кхао няоу ма муанг е най-известният тайландски десерт. Притежава страхотен аромат и вкус и в същото време е беден на калории.
Необходими продукти: Чаша и половина ориз, чаша вода, две чаши кокосово мляко, чаша кафява захар, една чаена лъжица сол, два плода манго, свежа мента за декорация.
Начин на приготвяне: В голяма купа накиснете ориза и го оставате да престои през нощта. След това го изплакнете. Сварете го на пара. В същото време оставете кокосовото мляко, захарта и солта да къкрят на бавен огън. След като оризът е готов, смесете продуктите в голяма купа, която се покрива. След 30 минути разпределете десерта на порции, добавете нарязаното на филии манго и гарнирайте с мента. Сервира се на стайна температура.
Тайландски крем карамел
Тайландската версия на класическия крем е изключително лесна, топи се в устата и е много по-здравословна от оригинала. В нея се ползва кокосово мляко вместо обикновено. Млякото от кокос съдържа добри мазнини, които водят до понижаване на холестерола. Също така, ако имате непоносимост към лактоза, това е перфектният за вас десерт. Най-хубавото е, че тази рецепта може да бъде приготвена за по-малко от 10 минути.
Необходими продукти: 1 чаша кокосово мляко, 2 яйца, 1 супена лъжица захар, 1/4 чаена лъжичка панданова паста или сок от листа на пандан (може да бъде намерена в магазините с азиатски стоки, а ако не откриете, можете да замените с 1 чаена лъжичка ванилия. Нужни са ви и 1/4 чаша кленов сироп или захарен сироп от кафява захар, щипка сол, кокосово или рапично масло.
Начин на приготвяне: Смесете продуктите. Загрейте фурната на 350 градуса. Сложете сместа в съд, намазнен с кокосовото масло, и сте готови. Пандановата паста ще придаден на крема невероятен зелен оттенък.
Мангов пудинг
Този вид пудинг освен че е невероятно вкусен, е също така лесен за приготвяне. Отгоре на това той е и здравословен.
Необходими продукти: 2 големи узрели плода манго, 1 пакетче желатин, 1/2 чаша гореща вода, 1/3 чаша бяла захар, 1 чаша кокосово мляко.
Начин на приготвяне: Отстранете костилката на плода. Месото му направете на пюре посредством кухненски робот. Кипнете водата. Преди да заври добавете първо желатина, а след това останалите продукти. Бъркайте усилено, за да не се образуват бучки.
Коментари