Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на тайландската кухня

Тайните на тайландската кухня

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Тайните на тайландската кухня

Тайландската кухня е много пикантна и екстравагантна. В нея превес взимат огънят и пет вкуса – лютив, солен, горчив, кисел и сладък.

Лютивото е над останалите вкусове. Магията на тайландската кухня се крие в сливането на вкусовете. Тайландците буквално са издигнали храната в свой култ. Преди Втората световна война дори са се поздравявали с израз, който в превод означава „Не си ли ял още? ”.

Тайландските готвачи изключително много залагат на аромата на различни билки и подправки, като куркума, лимонова трева, тамаринд, галангал, тай босилек и листата на кориандър.

Оризът е в основата на тайландските ястия. Той неутрализира вкусовете, което е особено важно за тази така пикантна кухня. По време на готвенето оризът не се соли.

В традиционната тай кухня за измерването на подправките и съставките не се използва никакво мерило.

Рибеният сос, известен като Nam pla е основна съставка в почти всяко тайландско блюдо. Това е рядък кафяв сос, който се приготвя от ферментирали в саламура дребни рибки, обикновено аншоа. Той е възсолен и за несвикнали хора е препоръчително да се използва само като овкусител или да се замести със соев сос.

Едно от най-типичните тайландски изкушения е Nam prik, има вкус на соев сос и дори е тяхно национално ястие. Приготвя се от стрити люти чушлета, добавят се чесън и паста от скариди, които се счукват в подходящ съд. Предлага се със зеленчуци, като например краставици, зеле и сурови или леко сварени бобчета.

Кокосовото мляко е неразделен компонент на тайландската кухня. Може би ще ви интересно да разберете, че за да добие характерния си вкус са нужни цели 6 години. Ако кокосът падне по-рано вкусът на млякото ще е блудкав. Употребява се както за характерния тайландски масаж, така и за сладолед.

Освен вкуса, много е важен и външният вид на ястието. Тайландците обръщат особено внимание на декорацията. Изрязването на плодовете и зеленчуците се е превърнало в изкуство. Често за украса се използват копър или парчета домати и краставици.

Вижте и нашата рецепта за вкусно тай къри с пилешко

Необходимите продукти са: 2 големи пилешки гърди, които са нарязани на тънко, 2 малки моркова, 1 чушка, 1 средно голяма глава лук, около 450 мл пилешки бульон или кокосово мляко.

За соса: стрък лимонена трева и 3 скилидки чесън нарязани на тънко, 1 с.л. пресен джинджифил, 2 люти чушки, шепа листа от кориандър, малко лимонови кори, 1 с.л. захар, щипка сол и 2 с.л. рибен сос.

Пригответе къри пастата като смесите всички подправки без рибения сос и ги счукайте, докато не получите хомогенна смес. Добавете рибения сос и разбъркайте. Трябва да постигнете баланс между люто, сладко, кисело и солено, така че ако се налага добавете допълнително от подправките. Оставете настрани за малко.

Нагорещете тиган и сложете малко фъстъчено олио. Когато олиото се нагрее до висока температура, сложете нарязаните на ситно зеленчуци и разбърквайте. Добавете приготвената къри паста и запържете за около половин минута.

Добавете кокосовото мляко или пилешкия бульон, когато сместа кипне добавете и пилешкото месо. Когато пилето е готово можете да свалите от тигана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest