Все по-популярната в цял свят тайландска кухня на пръв поглед изглежда странна и екзотична. И не само заради предлаганите на полулегалните пазари задушен мозък от маймуна, пържени хлебарки или панирани ребърца от плъх... Не че не са вкусни, но като знае човек от какво са приготвени... Необичайна е за нас и поради силните подправки, които използват смело, но със съвършенство и такт към всяко ястие.
Основното в тази екзотична кухня е използването на различни подправки. Другата ѝ отличителна черта е, че всичко се готви с пресни продукти. Това я прави една от най-здравословните в света. И третото - тайландците се наслаждават на храненето като на върховен акт на удоволствие и затова за тях споделената трапеза е дар, а не бреме.
Направата на едно ястие може да отнеме часове. Но затова пък насладата впоследствие трудно би могла да се опише.
Тайландското готварско изкуство всъщност може да се раздели на четири регионолни стила - северен, североизточен, централен и южен. Всички те обаче са обединени от идеята за баланса между петте основни вкуса - люто, кисело, солено, сладко и горчиво. И все пак в основата са подправките. А те са доста близки до вкуса на българина.
- босилек - неговите разновидности в Тайланд наричат хорапха, капрахао или маенглак;
- чили/люто чушле - тайландците твърдят, че техните чушлета са най-люти;
- карамил - добиват го от остров Молука и е скъп колкото шафрана;
- кориандър - за разлика от нас българите в Тайланд използват не само листата, но и корените му;
- кимион - тайландците го прибавят към кърито;
- джинджифил - ядат го рендосан на салата и с много оцет, използват го за приготвяне на различни видове марината. Неговата разновидност е галангалът, който има леко кисел вкус и се използва за ароматизиране на супи от пиле или риба.
- лимонова трева - нещо като слабо подобие на листата на пресен чесън. Младите стръкове се ядат сурови, а старите се използват за подправки в почти всякакъв вид ястия. Основна съставка на прочутата супа Том ям;
- зелен лимон - той практически няма сок и месото му се използва, за да подчертае вкуса на различни лютиви или пикантни сосове и салати;
- листа от зелен лимон - те са месести и дори по-ароматни от самия лимон. Режат се на дребно и се добавят към салати, супи или сосове;
- чесън - може би най-популярната подправка в Тайланд, която се използва в почти всяко ястие.
Коментари