Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои подправки дават почерка на българската традиционна кухня

Кои подправки дават почерка на българската традиционна кухня

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
1673
Кои подправки дават почерка на българската традиционна кухня?

Преди седмица пуснах анкета в опит да изследвам кои са подправките, даващи типичния вкус на гозбите от българската традиционна кухня. В нея участваха 2994 човека, статистически значима група и това ми дава основание да считам изследването за представително и достоверно.

На респондентите е зададен въпросът: Посочете подправките, които най-често се използват в рецептите от българската традиционна кухня? Дадена е възможност за повече от един отговор.

Няма изненада относно първото място. България е страната на чубрицата! Тази подправка я откриваме в рецепти дори на френската и грузинската кухня, но там е по-скоро изключение, а при нас тя е царицата.

На второ място с почти един и същ резултат са джоджен и магданоз.

На трето място, пак, с близък резултат са червен пипер, черен пипер, дафинов лист, копър.

Подправките на 1-во, 2-ро и 3-то място съставляват 58% дяла от подправките, използвани в българската традиционна кухня.

Чубрицата е традиционна подправка

Ако разлистим някоя от по-старите готварски книги, включително и прословутия "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" (с първо издание 1960 г), ще открием, че в над 90% от представените рецепти подправките, които се ползват са тези от челните три места: суха чубрица и джоджен, черен пипер за пикантност, червен пипер за цвят, финално поръсване с пресен магданоз или копър за свежест, а в някоя майсторска рецепта екзотиката идва от дафиновия лист.

Изследването показва, че българинът ревностно пази и спазва традиционните рецепти. По отношение на ястията от традиционната българска кухня можем категорично да заявим, че за 62 години (от 1960 до 2022) нищо не се е променило. Наистина България се отвори за кулинарни (и не само) влияния от широкия свят, но те не променят вкусовите ни предпочитания.

Днес в менюто ни присъстват често и обичаме сьомга, авокадо, чили кон карне, киноа... но когато ги готвим ги приготвяме съобразно рецептата, или я побългаряваме и като цяло... къри и куркума все още не са влезли в рецептата за пататник или капама, например.

Подправките в българската кухня
Снимка: Иван Кацаров

На кратко - наблюдаваме консерватизъм по отношение на българската традиционна кухня и при определена гледна точка това може само да ни радва.

Останалите резултати може да видите на графиката.

Има подправки, които получават гласове ПОД 1% и поради тази причина не са включени в графиката. Те са: естрагон, калоферче, ким, розмарин, салвия, карамфил, индийско орехче.

Тук трябва да отбележим, че калоферчето, например, традиционно се добавя към боб в някои села от Средногорието, но като цяло тази подправка се ползва слабо в контекста на България като страна. Карамфилът присъства в някои десерти и се ползва при направата на сладка, с ким се поръсват някои дребни сладки/соленки, но употребата им е ограничена само там.

А знаете ли как се сушат подправки или кои са правилните подправки за боб? Ще се радвам да споделите вашите размисли и коментари по изследването, което проведохме в групата. Има ли изнанадани от резултатите?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest