Зелените подправки, растящи във вашата градина или закупени от пазара или магазина, могат да бъдат полезни не само пресни. Особено ако имате по-голямо количество зелени подправки, можете да ги съхраните дългосрочно, след като ги изсушите. Ще ви разкажем как правилно да направите това.
Правилно сушене на подправки
Първо, трябва да отрежете само здрави клонки от растението, от което се нуждаете. Отстранете засегнатите, сухи или пожълтели листа. Дори листо или клонка да са покрити с няколко жълти петна, не трябва да рискувате. Дори ако такива части не са опасни за ядене, техният вкус е значително развален от болести, прекомерно слънце или други външни фактори.
Сушене на подправки на въздух
Преди да измиете растението, за да не го повредите, като го почиствате прекалено старателно, веднага след отрязването разклатете клонките и листата, уверете се, че по тях няма насекоми. Ако сте сигурни, че натрапниците няма да ви безпокоят в кухнята, можете да продължите към следващата стъпка.
Ако денят е слънчев и вашите зелени подправки нямат роса или дъждовни капки по тях, уверете се, че върху тях също няма излишна пръст. Ако има, изплакнете растението в хладка вода, след това го изсушете с хартиена кърпа и го окачете на място, където въздухът циркулира свободно. Мокрите листа и клонки на тъмно място могат много бързо да мухлясат.
След това отстранете долните листа от стъблото, така че то да остане голо на около 2-3 см от дъното. Премахнатите листа могат да се използват пресни или изсушени отделно. Съберете 5-6 стръка в един вид връзка и ги завържете. За да направите това, можете да използвате въже, панделка, еластична лента или каквото имате.
Стъблата ще загубят влага и ще се свият по време на процеса на сушене, а закрепването ще отслабне, така че периодично проверявайте дали букетът е толкова здраво закрепен, колкото е бил в самото начало. Ако сушите билки с високо съдържание на влага, не правете твърде големи връзки, в противен случай те могат да започнат да гният.
Вариант едно за сушене на подправки навън
Вземете хартиена торбичка и направете няколко дупки за въздух в нея. За улеснение можете да напишете върху нея името на растението, което сушите. Поставете предварително приготвения букет в получения пакет. Ако искате, можете да поставите там и листа, отрязани от долната част на стъблото. Сгънете плика така, че да има много малко място около подправките, но да не се свиват и да влиза свободно въздух и закрепете хартиения плик с ластик или връв. Закачете получената билкова торбичка в топла стая с постоянна циркулация на въздуха. Проверете резултата след две седмици. Ако сте доволни от него, продължавайте да проверявате билките всяка седмица, докато изсъхнат правилно.
Вариант две за сушене на зелени билки
Получените връзки закачете да съхнат на високо без да увивате в хартиен плик. За целта трябва да имате подходящо място, където подправките ще са защитени от замърсяване и намокряне, ще е проветриво и далеч от пряка слънчева светлина.
Вариант три за сушене на подправки
Подправките могат да се изсушат като цели клончета и след това да се изронят или смелят или предварително да се нарежат на ситно. Разстелете подправките на тънък слой върху негланцирана хартия (например вестник), който по възможност да е поставен върху дишаща повърхност, например метална или пластмасова решетка, дървена скара и пр. Мястото на сушене на подправките също трябва да е проветриво и далеч от пряка слънчева светлина. От време на време проверявайте и разбърквайте подправките.
Други начини за сушене на подправки
Някои домакини прибягват до по-бързо сушене на зелени подправки като използват електрически уреди - сушилня за плодове и зеленчуци, фурна, микровълнова. Тези начини обаче отнемат внимание и енергия и не винаги резултатите са добри. Освен това топлинната обработка може да повреди фините листа на подправките, както и да изпари голяма част от аромата им.
Съхранение на сушени подправки
Съхранявайте подправки в сухи стъклени херметични съдове. Най-удобно е да надпишете всеки буркан, за да не объркате растенията. Източните кулинари не препоръчват да се използват метални предмети, като кафемелачка, за смилане на сушени подправки. Подправките се смесват веднага след изсушаване, понякога се смилат в хаванче, ръчна мелница или се разтриват между дланите.
Вижте още:
Коментари