Съхранявайте вашите билки и подправки на хладно и сухо място. Идеалната температура е тази, която остава сравнително постоянна, средно около 21°С.
Съхраняването на подправките трябва да бъде далеч от всякакви преки източници на топлина. Доброто място за съхранение на тъмно и далеч от топлината, ще запази подправките ви сухи.
Бъдете внимателни и когато добавяте подправки към гозбите си.
Изкушаващо е да изсипете подправки в над тенджерата и със сигурност това се прави от време на време, но за съжаление може да повлияе на качеството на подправките с течение на времето.
Когато държите подправките си отворени над печката, вие ги излагате на топлината и парата, издигаща се от гозбата ви, и това може да причини кондензация вътре в контейнерите за подправки.
По-добре е да изсипете подправките в дланта на ръката си или върху лъжица и далеч от котлона. Едва след това да ги добавите към ястието си.
В какво да съхранявате подправките си?
Някои хора предпочитат кехлибарени буркани с херметични капаци. Други предпочитат да използват малки стъклени буркани с херметически затворени капаци, които лесно могат да бъдат прибрани в чекмедже или шкаф.
Някои хора просто ги държат сушните подправки в запечатващи се торби. Ако не сте сигурни колко дълго сте съхранявали билките и подправките в шкафа си, направете бърз тест за аромат.
Ако не можете да усетите мириса им - време е да ги изхвърлите. Купувайте само количество, което смятате, че можете да изразходвате бързо, като 6 месеца е доста добра времева рамка за съхранение на билки и подправки.
Така винаги ще имате под ръка сминдух за вкусна боб чорба или ароматна чубрица за любимите пържени кюфтета.
Коментари