Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме пресни подправки

Как да съхраняваме пресни подправки

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323527
Зелени подправки

Има доста варианти за съхранение на пресните подправки, да ги замразите, да ги изсушите и приготвите силни ароматни прахове - това е е много подходящ вариант, ако разполагате с големи количества зелен лук. Но как да съхраним в свежо състояние по-дълго време своите пресни подправки?

Напълнете бурканче или водна чаша частично с вода и поставете краищата на стъблото на билките във водата в буркана (изрежете малка част от стръковете на подправките). Подправките трябва да са изсушени добре и да няма влага по тях (ако остане влага по тях, те ще се развалят много по-бързо, затова след като ги изплакнете, ги оставете върху кухненска хартия).

Ако съхранявате билките в хладилника, покрийте горната част над бурканчето с прозрачно найлоново пликче.

Кориандърът обича хладните температури и трябва да се съхранява в хладилника.

Магданозът и копърът може да се съхраняват при стайна температура или в хладилника. Според Харолд МакГей, босилекът се съхранява идеално при стайна температура, а не в хладилника, защото е податлив на увреждане от студ.

Подменете водата след няколко дни и отстранявайте пожълтелите листенца, в противен случай зелените подправки няма да могат да запазят свойствата си. Пресен магданоз, копър, лист целина, кориандър, босилек и други пресни подправки могат да продължат да са свежи до 2 седмици или повече, когато се съхраняват по този начин.

Друг вариант е да наредите свежите билки на един слой върху леко влажна кухненска хартия (по този начин няма да могат да се смачкат), да я навиете на руло и приберете в пластмасов контейнер (ако ползвате плик има вероятност да се смачкат подправките). Съхранявайте плика в хладилника.

Пресни подправки

Съхранявайте подправките, като отстранявате винаги малка част от основите на стъблата и премахвайте всички обезцветени или изсъхнали листа.

Някои съхраняват копър и магданоз (не трябва да са мокри, ако сте ги изплакнали, оставете ги върху кухненска хартия да се изсушат преди да ги сложите в буркана), като ги поставят в сух буркан, запечатан, който се поставя в хладилника и по този начин увеличавате времето, през което той ще е свеж.

Съхранявайте босилека, като отрязвате част от основите на стъблата и поставете в купа, във ваза или буркан, с един или два сантиметра вода в дъното, точно като букет цветя. Съхранявайте при стайна температура в светла зона, но извън пряка слънчева светлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest