Хигиената в кухнята е ключът към безопасността и здравето. Това се отнася не само за измиването на ръцете преди готвене, но и за правилната обработка на продуктите. Казваме ви как правилно да измиете зелените подправки и дали трябва да го направите.
Трябва ли да измиете пресните подправки
Повечето хора, които имат лична градина, в която отглеждат подправки, са сигурни: най-вкусните плодове са тези, които ядем от клона, а зелените подправки – направо от стъблото. Това има смисъл - прясно набраните растения съдържат повече витамини и микроелементи.
Но това не означава, че хигиената трябва да се пренебрегва. Зелените подправки трябва да се измиват, дори ако сте ги отгледали в градината си и не сте ги купили на пазара или в магазина. Обработката е необходима за почистване на големи и малки листа от прах, мръсотия, малки насекоми - мравки и паяци.
Много рядко в оранжерийните растения - тези, които купуваме в магазина, се откриват яйца от паразити, които, ако попаднат в тялото, могат да причинят хелминтиаза или глисти.
Как да измиете пресните подправки правилно
Има няколко основни правила за почистване и обработка на зелени подправки:
Първо сортирайте и почистете добре растенията: отстранете пожълтелите листа и съцветия; ако е необходимо, отстранете корените; проверете дали негоден за консумация плевел случайно не е попаднал между зелените подправки.
Накиснете зелениите в хладка вода за 15 минути. Това е необходимо за почистването им от насекоми, които могат да се скрият между листата.
Няма нужда да ги миете дълго време: след накисване изплакнете с вода. Като правило, за да почистите листата от замърсяване, достатъчно е бързо да изплакнете връзка маруля, магданоз или копър под течаща вода. Ако готвите за деца, залейте растенията с вряла вода.
За да се отървете напълно сигурно от възможни замърсявания, можете да накиснете зелените подправки със сол или оцет. Супена лъжица оцет на литър вода е достатъчна за дезинфекционен разтвор. Сместа помага да се отървете от 30% от нитратите и извежда яйцата на паразитите на повърхността. Този метод трябва да се използва, ако не сте сигурни в качеството на зеленината.
Не мийте зелените подправки с химикали, почистващи разтвори, веро и сапун. Тези вещества не могат да бъдат напълно измити от растенията, което означава, че те ще попаднат в храната и могат да причинят алергични реакции или отравяне.
Прочети също на какви ястия се слагат зелени подправки и отглеждане на зелени подправки у дома.
Коментари