Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да си отгледаме подправки в саксия

Как да си отгледаме подправки в саксия

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Как да си отгледаме подправки в саксия

Да си отгледате подправки в саксия е може би най-лесната и приятна работа, подходяща дори за не дотам вещите в градинарството. Дори едно единствено растение, засадено в малка саксия на перваза на прозореца, ще ви даде максималното от себе си.

Подправките обичат светлината, издържат без вода и изобщо – изискват минимум грижи. И тъй-като са едногодишни растения, през летния сезон можете да се радвате на зеленината им, като няма да имате грижа за тях през останалите сезони. В сравнение с градинските растения, подправките имат имунитет срещу болести. При желание или необходимост винаги могат да се преместят от саксията в градината.

Първото нещо, което трябва да направим, когато решим да отглеждаме подправки в саксия, е избирането на подходящия съд. Такъв е всеки, който има достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода. Отцеждането е много важно, тъй като ако не се отцежда, корените на растението лесно загиват.

Въпроси като формата и материала на сандъчето са личен избор. Все пак добър вариант би бил порцеланът, не само защото винаги изглежда добре, но и поради факта, че порите му пропускат достатъчно вода и спомагат за охлаждането на почвата. А това е от полза за отглежданото растение.

Друг подходящ материал, от който може да е вашето сандъче, е камъкът. Той е стабилен, издържа на студ, но е доста скъп и трудно подвижен. Като че ли най-подходящи за целта са дървените контейнери, така естествено изглеждащи.

Когато засадите желаните подправки, оставете ги на прозореца, където да се порадват на естествената слънчева светлина за 5-6 часа.

Що се отнася до поливането на подправки в саксия, правете го винаги когато забележите, че почвата е суха. През пролетно-летния сезон подправките се нуждаят от торете на 2-3 седмици. На пазара се предлагат специални органични торове за саксийни растения, които трябва да използвате. Един трик за бърз растеж е редовното подрязване на вашите билки.

Най-подходящото време за създаване на билкова градина е месец март, като може да засадите семена или разсад от желаните растения. Важно е, ако изберете засаждате със семенца, да ги покриете плътно със слой от почвата. Докато билките поникнат, е важно да ги поливате ежедневно.

Ако ви се прииска да създадете своята мини градинка в месец, различен от март, може да си вземете вече пораснали билки в саксии и да продължите отглеждането им у дома. След време ги пресадете, оставяйки разстояние между тях. Ако решите да засадите няколко билки в една голяма саксия, знайте, че висящите трябва да са разположени в краищата, а храстовидните - в средата на саксията, за да не си пречат.

Освен традиционните саксии може да изберете и висяща кошница, която да сложите на терасата, ако имате възможности - истински зелен рай! В такава може да отглеждате мащерка, копър, босилек или висящ розмарин.

Трябва добре да помислите какви подправки ще отглеждате, дали ще сушите някои от тях или ще ползвате в прясно състояние. Например джоджена, чубрицата и розмарина са подходящи за сушене и може да ги съхранявате в бурканчета. Някои може и да замразите - копър, магданоз и т.н. Изберете според кулинарните си предпочитания.

Сушене на подправки

Сушене на подправки

Сушенето на билките е най-лесно, когато отрежете стеблата на желание, направите букет и го вържете, оставяйки го да виси на подходящо сухо и прохладно място. Не е хубаво да сушите билки на слънце, защото така губят вкусовите и полезните си свойства. Когато подправките изсъхнат, ги стрийте с ръце и приберете в бурканчета.

Замразяване на подправки

Що се отнася до замразяването на подправките, вземете желаните, нарежете ги на ситно, сложете в торбичка и във фризера. Може да направите и впечатляващи ледени кубчета с подправки. Напълнете форма с вода, посипете подправки в тях и замразете. Доста ефектен начин за замразяване се получава.

Ето няколко примера как да процедирате при отглеждането на отделни видове билки.

Отглеждане на лавандула в саксия

Тази красива подправка се нуждае от широки саксии и лека, аерирана и запасена с хранителни вещества почва. Тя, както и всички останали подправки, обича слънцето, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от обилно поливане, окопаване и подрязване на стръковете след като прецъфти, като не трябва да се реже прекалено дълбоко. Семената се садят през март и април. Може да използвате като добавка към десерти, плодови сладкиши, сиропи. От сушена лавандула се прави изключително ефикасен успокояващ чай.

Отглеждане на риган в саксия

Отглеждане на риган в саксия

Риганът е топлолюбиво растение, което обича слънцето. Засадете го в голяма саксия, за да се чувства добре. Няма опасност от измръзване, не е претенциозен към поливането. Може да издържи частичната суша, ако забравите да го полеете. Щом цъфтежът настъпи, цветовете се изрязват с дръжките и се изсушават. Ароматните листенца могат да се използват и зелени, без цъфтеж. Освен добре познатият риган се срещат още 2 негови разновидности - пъстролистен и жълт риган. Те също се използват в кулинарията, но могат да бъдат и красиви стайни растения. Семенцата се садят през март и април. Подправката се използва за овкусяване на месни и зеленчукови ястия, като добавка към салати и сосове.

Отглеждане на девесил в саксия

Дава възможност за засаждане през пролетта и есента (от март от септември). Обича слънчеви и места с частична сянка. Девисилът се използва основно за месни ястия, особено за агнешко, за супи, фасул, рибни чорби. Ако се чудите дали да го замразите или изсушите, знайте, че замразените листенца са с по-силно изразен вкус и аромат.

Отглеждане на мащерка в саксия

Подправки в саксия

Тя ще ви радва с цветовете си през летния сезон. Изключително красива, ароматна и полезна, тя няма особени изисквания към своите собственици, стига да я предпазите от суровите зими. Има нужда от дренирана почва и слънце. Подходяща е за подправяне на месни ястия, супи, зеленчукови ястия, рибни ястия. От сушената мащерка се прави чудесен ароматен чай. Семенцата се засажда в период - март-май.

Отглеждане на розмарин в саксия

Изключително непретенциозен. Единственото му изискване е торене всеки месец, свеж въздух и слънчеви лъчи. Понася сушата, прекалено многото вода дори му действа зле.

Отглеждане на босилек в саксия

Зелени подправки в саксии

Изисква почва, обработена с торове, най-добре купена. Желателно е листата му да се опръскват с вода, най-вече сутрин. Полезен е и като активен гонител на комарите от дома през летния сезон. Босилековите семенца се садят периода февруари-април. Хубаво е да го подрязвате преди цъфтеж, защото иначе губи прекрасния си аромат. Използвайте при месни ястия, супи, салати и варива.

Отглеждане на чубрица в саксия

Най-обичаната подправка в българска кухня не е трудна за отглеждане в домашни условия, така че всяка от вас може сама да отгледа и да има винаги под ръка от ароматното чудо. Тя е студолюбива, обича сухата, лека и наситена с варовик почва. Полива се умерено, едва след като почвата е видимо изсъхнала. Семената чубрица се засаждат през април и май. Тя е една от малкото многогодишни подправки. Вирее на слънце.

Отглеждане на мента в саксия

Отглеждане на мента в саксия

Всички обожаваме нейния аромат. Една от най-предпочитаните за отглеждане в саксия подправки. Използвайте я за подправяне на зеленчукови ястия, супи, сосове и салати. Може да използвате пресните листенца за украса към ястия, десерти и коктейли. Сушената мента се използва за направата на ароматен билков чай, чийто вкус е незаменим. При отглеждането на ментата е важно редовното подрязване след като порасне, защото това насърчава растежа ѝ. Обича слънцето. Семената се засаждат в периода от февруари до юни.

Отглеждане на маточина в саксия

Подправка с нежен лимонов аромат, която се използва при приготвянето на рибни ястия, зеленчукови ястия и ястия с пилешко месо. Може да добавите и към маринатата за месо. От сушените листа маточина се прави много приятен билков чай. Съберете листенцата преди цъфтежа, защото после губят аромата си. Семената маточина се садят в периода април-май. Растението обича слънчеви и места с частична сянка.

Отглеждане на магданоз в саксия

Отглеждане на магданоз в саксия

Чудесно допълнение към всяко ястие за онези, които го обичат. Вирее на слънце или на полусенчести места. Семената от магданоз се засаждат през март и април.

Отглеждане на копър в саксия

Една от най-използваните подправки, подходяща за супи, ястия с пилешко месо, яйца и т.н. Вирее добре на слънчеви места. Семена му се засаждат от февруари до май.

Остава да се насладите на реколтата от подправки в саксии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest