Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съчетаваме правилно подправките

Как да съчетаваме правилно подправките

На всяка манджа мерудията или как да съчетаете правилно подправките

Всеки начинаещ готвач има нужда от малко помощ, за да успее да съчетае най-подходящите подправки за определени ястия. Правилното съчетание на подправки може да направи храната, която приготвяме, или много вкусна, или да развали вкуса ѝ, затова не бива да подценяваме силата на подправките.

Ето и няколко съвета, които определено ще ни помогнат да се представяме на ниво в кухнята.

Босилек

Правилно съчетаване на Босилек

Босилекът е отлично допълнение към белите меса, агнешкото и пуешкото и печеното говеждо. Други подправки, с които можем смело да го комбинираме, са мащерка и риган, както копър и риган. Босилекът е отличен за подправяне на доматени сосове, песто и италиански ястия.

Копър

Копърът си подхожда много с картофи и краставици, неслучайно с него поръсваме пържените картофки и таратора. Отлично довършва вкуса на сьомгата и киселото мляко и изварата. Другите подправки, с които отлично се комбинира, са бахар, пипер, джинджифил, магданоз, канела, карамфил и лук. С копър могат да се поднесат салати, както и селски яхнии или супи.

Мента

Как да съчетаем Мента

Ментата е подправка, която може да ни послужи отлично както при десерти, така и солени ястия. С нея добре се съчетават свинското, картофите, грахът, както и шоколадът и плодовете. Идеална е за поднасянето на плодови салати или мелби, както и за украса на торти. Подправки, с които си подхожда, са: джинджифил, лют червен пипер, кимион и лимон.

Риган

Риганът е подправка, която почти всяко месо обича. Можем да я използваме при ястия с пилешко, свинско, говеждо, пържена риба, както и пуешко. Придава завършеност при вкуса на пицата и доматения сос. Подправките, с които се съчетава добре, са босилек, копър и мащерка.

Магданоз

Как да съчетаем магданоз

Магданозът подхожда на рибата, пилешкото, картофите и яйцата. С него спокойно можем да гарнираме супи или спагети, както и салати. Комбинира се с лук, босилек и естрагон.

Кориандър

Как да съчетаем кориандър

Кориандърът можем спокойно да използваме при приготвянето на ястия с пилешко, говеждо, свинско и риба. Подправки, с които можем да я съчетаем, са джинджифил, канела, индийско орехче и кардамон.

Мащерка

С Мащерка можем да поднесем агнешко, свинско, риба, говеждо и пуешко. Отлична е при ястия с яйца, както и вегетариански гозби. Съчетава се със следните подправки: риган и розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest