Има зеленчуци, които се развалят по-лесно отколкото други. Съществува правило, че пресните зеленчуци трябва да се съхраняват в хладилник, докато се консумират и сервират.
На практика, има някои зеленчуци, които трябва да се оставят на стайна температура, за да се избегнат щетите, които може да предизвика хладилникът. В случая това са картофи, домати, лук или бобови растения.
Как да съхраняваме пресните зеленчуци - селективни правила:
- Зелените листни зеленчуци трябва да се съхраняват в хартиени пликове, за да се абсорбира влагата. В случай, че са увехнали, за да се освежат, се потапят в ледена вода. По време на съхранение трябва да сме сигурни, че външните листа не се разлагат, в такъв случай трябва да се отстранят;
- Някои зеленчуци, като чушки, зелен фасул, броколи, зеле, целина, краставици, лук, гъби също могат да се съхраняват във фризера, като предварително се бланшират и охладят, а след това може да се съхранят при температура под нулата. Това е добра идея в случай, че искате да направите зеленчукова супа;
- Карфиолът се съхранява в хладилник, докато му дойде времето за готвене или консумация. Ако започне да се разлага, просто изчистете пожълтелите части и го бланширайте, ако не му е дошъл момента за консумация. След това, можете да го съхраните в хладилника за още няколко дни;
- Дори и морковите се съхраняват в хладилник, докато ги сготвите или консумирате. Въпреки това зеленчукът е много устойчив, за разлика от други зеленчуци. Но често се случва морковите да плесенясват при прекомерната влага в хладилника или поради не добре затворен пакет. Добро правило е да се съхраняват в хартиен плик;
- Патладжаните и тиквичките са сред най-деликатните зеленчуци, които изсъхват бързо, така че е препоръчително да не се държат повече от 4-5 дни в хладилника. Не е препоръчително да се замразяват, поради загубата на вода, която ще съсипе вкуса им и консистенцията на патладжана и тиквичката веднъж размразени, не е качествена;
- Доматите също може да се съхраняват в хладилник, ако искате да спрете зреенето за няколко дни, но не повече. Препоръчително е да ги оставяте на стайна температура в хартиена торба, за да завършите процеса. Добре е да се докосвате до тях възможно най-малко, за да се избегне рискът от плесенясване. Можете да ги съхраните също, като ги изсушите на слънце или във фурна и да ги мариновате със зехтин.
Коментари