Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво да сготвим с прясно зеле

Какво да сготвим с прясно зеле

Какво да сготвим с прясно зеле
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Когато настъпи есента, повечето домакинства запретват ръкави и започват да умуват каква зимнина да си приготвят - печени чушки, кисели краставички, апетитка, лютеница, туршийка и т.н. Идва ред и на киселото зеле, което ни се услажда особено много през зимата.

Замисляли ли сте се обаче, че зелето е от онези зеленчуци, с които можем да се сдобием целогодишно, а и не е никак трудно за съхранение. С него можем да си приготвяме свежи и хрупкави салатки, да го използваме за направата на супи, на основни ястия и дори печива.

В следните редове ще ви предложим няколко идеи какво да сготвите с прясно зеле.

Салати с прясно зеле

Прясно зеле салата

Класическа е салата с прясно зеле и моркови, към които сте добавили копър, сол, оцет и олио. Пробвали ли сте да замените моркова с нарязана на кръгчета краставица? Ще се изненадате колко сполучлива салата ще се получи.

Китайската кухня предлага огромно разнообразие от салати с китайско зеле, но спокойно можете да го замените с традиционното зеле. Да не пропуснем и всички онези варианти на зелеви салати с майонезен сос като например прочутата салата Колсло, която се среща в KFC и която всъщност изобщо не е американска, а произхожда от Холандия и то от 18 в.

Супи с прясно зеле

Истински факири на приготвянето на зелеви супи са държавите от Източна и Централна Европа и това не може да им се отрече. Типичен пример за това е традиционния борш, към който се добавя и червено цвекло.

Няма как да не споменем, че и прочутата зелева диета, се прави именно със супа, приготвена от прясно зеле, лук/праз, домати и подправки. За разлика от много други „досадни“ или пък „безвкусни“ диети, диетичната зелева супа се харесва на мнозина.

Сарми с прясно зеле

Сарми с прясно зеле

Не си мислете, че можете да си приготвяте постни или месни сармички само зимно време, когато разполагате с кисело зеле. Напротив, от прясно зеле също се получават апетитни сармички, но за да можете да използвате листата му за да ги увиете, трябва предварително да бланширате зелевите листа. Ако искате сармите да наподобяват тези, които приготвяте с кисело зеле, то добавете малко оцет и сол във водата, в която ще бланширате листата.

Основни ястия с прясно зеле

От прясно зеле стават много вкусни постни ястия, стига да задушите зелето заедно с мазнина и домати и добавите подправки по ваш избор. Можете и да го задушите заедно с пилешко, пуешко или свинско месо или пък да го приготвите в глинен съд. От прясно зеле се получават и прекрасни „мързеливи сарми“, за които дори не е необходимо да бланширате предварително цели листа от зелката.

Печива с прясно зеле

Баница със зеле

В случай че си мислите, че така известният Кюстендилски или Самоковски зелник се приготвят със зеле, то сте се объркали. В тях зеле не присъства. Спокойно можете обаче да задушите прясно зеле заедно с подправки по избор и да си направите вкусна питка със зелева плънка, зелева баница с домашно приготвени или купени кори или пък прочутите китайски пролетни рулца. Подходящ избор както за закуска, така и за вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest