Риганът е една от най-предпочитаните подправки в световен мащаб. Особено любим в средиземноморската кухня, той е подходящ на практика за всичко - от салати, през печени меса и зеленчуци, до готвени храни. Подправката намира употреба дори и в сладкарството.
Той притежава и лечебни свойства - повлиява позитивно храносмилателната и дихателната система. Риганът се комбинира добре с всички други подправки в средиземноморската кухня, както и с зеленолистните подправки, какъвто е босилекът. Именно босилек и риган е една от най-предпочитаните и успешните комбинации, която можете да използвате за всяко ястие, което се колебаете как точно да овкусите. Избягвайте комбинацията на риган с дафинов лист или девесил, обаче - това е една от най-неподходящите комбинации в кухнята.
Риганът е една от малкото подправки, която е по-ароматна изсушена, но и пресните листа имат употреба в кухнята заради специалните си вкусови качества, които се губят при процеса на изсушаване.
В последно време все по-популярно е отглеждането на всякакви подправки в домашни условия, тъй като те са малки растения и съвсем успешно могат да виреят в саксии в стаята. В супермаркетите и по пазарите се продават и пресни подправки на стръкове. Ако вие също предпочитате да си купувате пресни подправки, има някои основни правила за съхранението на ригана, които трябва да знаете.
Ако гледате риган в саксия, съветът е да късате само толкова листа, от колкото имате нужда. Ако се налага да оберете цялото растение, то правете го на стръкове, а не на листа. По този начин подправката ще остане свежа за по-дълго време.
За допълнителна трайност на пресния риган, можете да сложите стръковете в чаша студена вода, което ще даде няколко дни допълнителен живот на растението. Важно е да му осигурите хладно място, за да не съхне или вехне. Ако поставите съда с подправката в хладилник, тя ще остане свежа цял месец.
Влажна кухненска хартия е друг трик, който можете да приложите в кухнята за съхранение на пресния риган. След като сте измили подправките, трябва да ги подсушите, за да бъдат стръковете сухи. След това леко навлажнете кухненската хартия и завийте добре пресните стръкове и ги поставете по този начин в найлонов плик с цип, като не бива да остава никакъв въздух в плика. Действието е на приципа на вакуум, а този метод ще остави подправките свежи за малко повече от седмица.
Друг начин, който гарантира изключително дълъг живот на подправките - прясно шоково замразяване. След като стръковете са добре измити и напълно сухи, затворете ги плътно във вакуумен плик, например такъв за сандвичи.
След това ги сложете във фризера, а при всяко готвене взимайте от ригана само толкова, колкото ви е нужен, като не бива да размразявате цялото количество. Чрез замразяването се запазват напълно и вкусовите качества, и всички здравословни ползи, които риганът има.
Коментари