Днес има голямо разнообразие от видове хляб и цената му достига от 80 стотинки до 6 лева за килограм. Това не е проблем, нека да има за всеки джоб и вкус. Но как да запазим хляба пресен най-дълго?
Процесът на стареене започва веднага, а с времето се явяват и неприятни следи като плесен, мухъл, които ни карат да го хвърлим в коша за смет. Без значение какъв вид насъщен купувате, има си хватки, с които да се продължи неговата трайност.
1. Може да се остави в собствената си опаковка, но зависи от мястото, и така ще се запази само за 2-3 дни. Ако махнем опаковката, трябва да съхраняваме хляба в кутия. Дървените или пластмасови кутии с отвори насърчават циркулацията на въздух, като намалява влагата и предпазва от мухъла. Това ще се отрази на свежия вид на хляба и ще удължи трайността му. При липса на кутия може да се увие в чиста памучна кърпа и да се сложи в хартиен плик. Запомнете, че трохите и влагата помагат да се образува мухъл, затова редовно почиствайте кутията за хляб, забърсвайте с разтвор от вода и оцет, после добре подсушете и оставете да изсъхне;
2. Друг начин е да съхраняваме хляба в хладилник. Ако температурата е ниска, водата в хляба преминава към кората и се изпарява. Това води до намаляване на теглото и променя вкуса му. Така хлябът изсъхва бързо, но пък е защитен за дълго време от мухъл. Много зависи от какво брашно е приготвен, затова и стареенето при различните видове е различно;
3. Вариант е да се замрази във фризер. Това си има и добра, и лоша страна. Преди да го сложите, трябва да го поставите в плътен плик или кутия и да затворите херметически, за да избегнете бързото изпаряване при отрицателни температури. Добре е да бъде нарязан на филии - така по бързо ще се размрази. В това състояние може да издържи до 2 месеца;
4. Най-лесно е да се запази хляб във вид на сухари или крутони, поставени в хартиен плик на тъмно. Ако имате твърд като бетон хляб, натрошете го на едри парчета и смелете в блендера за галета.
И не забравяйте - никой не е по голям от хляба!
Коментари