Напоследък става все по-модерно да се закусва с мюсли и между храненията да се хрупа здравословно селъри и други сурови зеленчуци.
Зад модерните чуждоезични термини се крият продукти и ястия, които са ни добре познати. И ако се отърсим от суетата, ще разберем, че мюслито е добре познатата ни овесена закуска, а селърито е нито повече, нито по-малко от обикновена целина.
Селъри е английското наименование на целината - зеленчук, който се радва на широка популярност по целия свят.
Тук е моментът да уточним, че има различни видове целина или селъри, като едните се отглеждат заради главестия си корен, докато при други се обръщка внимание на листната част и дръжките на листата.
В миналото целината е била позната на хората като лекарство, тя дори се споменава в медицински анали от 9 век.
През Средновековието този хрупкав зеленчук се разпространява из цяла Европа, а в началото на 20 век стъпва и в Америка.
У нас целината присъства в редица рецепти за супи и туршии. Тя може да се консумира и в суров вид, като особено популярни са салатите с целина.
Ако ви допадат специфичният вкус и аромат на този зеленчук, може да опитате и нашата супа от целина, както и невероятните кюфтета от целина.
Както вече споменахме, в световен мащаб се отглеждат различни видове целина, като у нас предпочитани са сортовете с главест корен.
Но селърито, което американците толкова усърдно хрупат като част от диетата си и като пример за здравословно хранене, е от сорта паскал, който се отличава с дебели и месести дръжки.
На какво обаче се дължи тази популярност на селърито, респ. целината. Може би се досeщате вече, че в целината/селърито има доста малко калории. Същевременно има голямо количество баластни вещества, които засилват метаболизма и спомагат за понижаване на риска от рак на дебелото черво.
Хрупането на селъри ще достави на организма ви витамин A, фолиева киселина, калий, манган, ниацин, рибофлавин и редица други важни витамини и минерали. Освен това целината е богат източник на флавоноиди, с чиято помощ може да овладеете различни възпаления.
Ежедневният прием на целина или селъри е отлична профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, лошо храносмилане, проблеми с черния дроб и далака, също и повишава имунитета.
Вижте също как се яде целина, как да съхраняваме целина и защо да пием редовно сок от целина.
Коментари