Броколите са изключително полезен зеленчук, който все още не получава необходимото внимание у нас. Смята се, че те са култивирани още по време на Римската империя, след което постепенно са били пренесени в цяла Европа. Днес те се радват на голяма популярност, която дължат както на вкусовите, така и на полезните си качества.
Късната есен е сезонът на броколите и тогава на пазара се намират свежи и пресни броколи на разумна цена. Това кара много домакини да се зачудят как точно се съхраняват броколите.
Важно е да отбележим, че броколите са капризен зеленчук, когота става въпрос за съхранение в сурово състояние. Добре узряло броколи може да се съхранява сухо в хладилник до 4-5 дни.
Но когато става дума за по-дълго съхранение, тогава домакините трябва да избират между два варианта – консервиране в буркани или замразяване. Рецепти за консервиране на броколи може да откриете на нашия сайт. Процесът на кулинарна обработка и стерилизация на броколите съвпада с този на карфиола, с който са близки роднини.
Броколите са изключително благодатни за съхранение във фризер и дори след 12 месеца в замразено състояние те запазват вкусовите си качества. Важно е преди да ги замразите да ги накъсате на розички и да ги бланширате в подсолена вода за 3-4 минути. След това броколите се отцеждат, нареждат в пликове и замразяват.
Коментари