Всяка домакиня иска да приготвя за своето семейство не само вкусна, но и здравословна храна. Целината е изключително полезна, а освен това придава неповторим аромат на много ястия. Как точно да консумираме целината?
Всички части на растението намират приложение в кулинарията – подземната част, корен и листа. За приготвянето на супи се използва главата на целината, но може да добавите и стъблата, които се слагат в края на готвенето. Имайте предвид, че когато готвите целина, колкото по-ситно нарязана е тя, толкова по-силен аромат ще се отдели от нея. Нарязаните листа зеле придават на зелевата салата невероятен вкус.
С целина може да овкусявате различни свежи салати, месни и зеленчукови ястия. От стъблото на целината може да си направите изключително витаминозен сок, който обаче трябва да бъде смесен с други продукти, защото вкусът му е много натрапчив. Най-добре е към фрешът от целина да съдържа моркови, цвекло, ябълки или портокал.
Главата целина може да се запича (със сметана например) или да се пълни с кайма и зеленчуци, след което се поръсва с кашкавал и се пече до готовност.
Коментари