Gotvach.bg»Съвети»Колко време се варят аспержи?

Колко време се варят аспержи?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Колко време се варят аспержи?

Малцина знаят, че аспержите, на които днес се гледа като на екзотичен деликатес, са били отглеждани в големи количества у нас.

Всъщност до 1944 година България е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след края на Втората световна война този крехък зеленчук е обявен за буржоазен и производството му е забранено от комунистическата власт.

Днес аспержите отново са на почит заради великолепните си вкусови качества. Освен това аспержите се приготвят изключително лесно и не изискват продължителна кулинарна обработка.

Препоръчително е аспержите да се приготвят чрез бланширане, задушаване в масло или зехтин или варене на пара. Почистените и обелени аспержи се бланшират във вряла, подсолена вода за не повече от 3-4 минути, след което трябва да бъдат поставени в студена вода, за да се стопира процесът на готвене.

По правило времето за приготвяне на аспержи зависи от размера им, като по-тънките стръкове имат нужда от само от 2-4 минути в тигана, докато по-дебелите ще станат готови за 4-5 минути.

Това важи и за варенето им във вода или приготвянето им на пара - 2-3 минути за по-крехките стръкове и не повече от 5 минути за по-едрите.

Лесни, изпитани и невероятно вкусни рецепти за приготвяне на аспержи може да откриете на нашия сайт. Не пропускайте да впечатлите гостите си френска салата с аспержи и горчица, аспержи на фурна или аспержи с бекон и червен хайвер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати