Агнешкият комплект се измива добре. По желание може да го накиснете във вода с малко оцет, за да премахнете част от миризмата.
Слага се да се вари в около 1500 мл вода, като се добавят 2-3 ч.л. сол. По време на варенето се отпенва. Вари се около 30 мин. След това карантията се отцежда и се нарязва на ситно.
Първата стъпка от варенето на агнешки комплект е агнешките дреболии да се измият първо много добре.
Задължително е да разрежете бъбреците на половина и старателно да ги измиете. Това се прави, за да се подобри вкусът при варенето на агнешките дреболийки, защото в бъбреците на животното остава урина.
Много удобно и лесно е да сварите агнешките карантии в тенджерата под налягане за около 30 минути, след като клапанът започне да изпуска парата.
Ако ще варите в обикновена тенджера, сложете всички части на агнешката карантия освен черния дроб, който трябва да прибавите към края на варенето. Това е така, защото дробът се сварява много бързо, а ако го преварите, става сух и жилав.
По желание може да варите агнешките карантии с подправки на вкус за по-ароматен бульон - зърна черен пипер, дафинов лист, бахар, малко карамфил.
Сварените агнешки карантии се вадят от бульона и след като поизстинат, се нарязват на ситни парченца - за приготвянето на дроб сарма или агнешка чорба.
Коментари