Кориандърът е изключително популярна билка, която се използва широко и свободно в индийската, тайландската, южноамериканската и близкоизточната кухня. Другото име за кориандър, с което можете да го срещнете е китайски магданоз. Листата на кориандъра имат много силна прилика с италиански плосък листен магданоз и понякога е трудно да се разграничат.
Кориандърът е познат от хиляди години, дори още през 5000 г. пр. Хр. Родината му е Южна Европа и Близкия изток и е бил използван от древните египтяни, римляните и гърците. Всъщност, римляните са използвали кориандър още в древността, за да овкусят хляба си и да запазят месото си, докато пътуват.
Кориандърът също се използва от хиляди години в медицината, за да прикрие естествено неприятния вкус на някои лекарства, както и за медицински цели.
Растението, използвано като подправка, има земен, лимонов аромат, който е добра комбинация с други подправки, особено кимион.
Можете да купите кориандър като цели семена или смлян на прах. Семената са малки, леки и кръгли и правят прашен кафяв прах. Ако купувате семена, опитайте да ги препечатате леко, преди да ги смилате, за да извлечете маслените аромати и вкусове. Листата имат различен вкус от семената.
Свежите листа са съставка в много ястия от Южна Азия; в китайски, тайландски и бирмански ястия; в мексиканската кухня, особено в салса и гуакамоле и като гарнитура; и в салати в Русия. В Португалия се използва нарязан кориандър в хлебна супа, а в Индия нарязаният кориандър е гарнитура на индийските ястия.
Тъй като топлината намалява техния вкус, листата кориандър често се използват сурови или се добавят към ястието непосредствено преди сервиране. В рецепти от индийката кухня и в Централна Азия листата от кориандър се използват в големи количества и се приготвят, докато ароматът се намали.
Листата се развалят бързо, когато са извадени от растението и губят аромата си, когато са изсушени или замразени.
Как да използвате кориандър
Кориандърът се използва широко в латиноамериканската и мексиканската кухня. Опитайте се да добавите чаена лъжичка следващия път, когато правите ястия като енчилада или дори само лют боб.
Кориандърът е предпочитана подправка при приготвянето на риба и пилешко месо, но също така придава хубав ярък вкус при приготвянето на домашни кисели краставички.
Използвайте за добавяне на вкус към сметана или майонеза. Кориандърът върви много добре с гъби. Използвайте за подправка на пържени картофи и нежни зеленчуци като спанак. Използвайте за добавяне на вкус към домашния хляб. Поръсете върху пресни салати. Кориандърът също така придава един характерен допълнителен вкус на целенчуковите супи - моркови и кориандър е доста популярна комбинация.
Коментари