Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»В какви ястия да използваме Чедър?

В какви ястия да използваме Чедър?

Чедър

Вероятно мнозина от вас считат, че държавите, които произвеждат най-много сирена, са Франция и Швейцария. Да, те безспорно имат вековни традиции в отглеждането и производството на сирене и спокойно можем да кажем, че този млечен продукт е емблематичен за алпийските държави.

Самият Шарл Де Гол дори си е задавал въпроса Как е възможно да управляваш страна, която има 246 различни вида сирене?

Последните данни обаче сочат, че един от най-големите производители на сирена по отношение на разнообразието им не е нито Франция, нито Италия, а Великобритания.

В този ред на мисли няма нищо странно в това, че едно от сирената, които от създаването си около 12 в., се е превърнало в любимо на цели поколения, произхожда именно от село Чедър в Съмърсет, Англия.

Да, точно така, родина на сиренето Чедър е Англия. То се характеризира със своя ярко жълт цвят, средно твърда текстура, орехови нотки и уникален вкус.

След като извадихме на показ сиренето Чедър, нека да видим в какви ястия можете да го използвате.

За директна консумация

Сирене чедър

За разлика от пармезана, който е прекалено твърд, или пък от сиренето фета, което понякога е твърде меко, чедърът е подходящ за директна консумация. Той често присъства в т. нар. италиански мероприятия, известни като „formaggio e vino” (сирене и вино), на които се поднасят различни сирена в компанията на чаша вино. Е, тук е моментът да ви „открехнем“, че към сиренето Чедър пасват най-добре вина като Шампанско, Шардоне, Шираз, Мерло и Риоха.

Чедър в салати

Приготвените зелени салати от айсберг, обикновени марули, рукола, копф салата, бейби спанак и др. зеленийки вървят „ръка за ръка“ с Чедър. Към тях освен любимия ви дресинг можете спокойно да добавите и сок от нар или пък да включите към готовата салата хрупкави пилешки хапки, авокадо и крутони.

Супи

Супа с чедър

За да избягате от скуката на ежедневно предлаганите и консумирани от вас супи, то можете да си приготвите кремсупа, към която добавите и леко запържен бекон. Сложете подправки по ваш избор към края на готвенето и малки порции настъргано сирене Чедър, така че то да се разтопи. Задължително сервирайте с крутони или прясно препечени филийки от франзела или багета.

Фондю

Фондюто е швейцарска класика, която датира отпреди 6-7 века. Смята се, че идеята е хрумнала на пастирите в Швейцарските Алпи не само с цел да се затоплят, но и защото се „презапасявали“ с хляб и сирене, които с течение на времето изсъхвали и ставали неприятни за консумация. Те открили, че ако разтопяват бавно и на части сиренето в съд с бяло вино, и то ако съдът е поставен върху открит огън, сиренето ще се разтопи и ще придобие кремообразна консистенция, а хлябът, потопен в него ще придобие прекрасен вкус.

В наши дни има специални съдове, в които да си приготвите фондю, а самото ястие се е превърнало в символ за сплотеност, уют и сигурност. Макар първоначално то да се е приготвяло предимно със сирена като грюер и ементал, сиренето чедър спокойно може да бъде използвано за тази цел.

Бургери и тостове с чедър

Бургер с чедър

Почти всички класически бургери се правят със сирене чедър. За тази цел вече се продава и сирене чедър в по-мек и удобен за използване вариант, като дори го има и под формата на сосове.

Паста и пица

Независимо дали ще приготвяте пица, спагети, макарони, фусили или друг вид паста, то няма шанс да сбъркате ако добавите към тях и сирене Чедър.

Запеканки

Запеканка с чедър

Запечете картофки, карфиол, тиквички, броколи или каквито искате други зеленчуци и за финал просто ги поръсете с чедър.

В заключение ще кажем, че колкото и да е вкусно всичко, което приготвяте с този вид сирене, не е добре да прекалявате с количеството му, защото то е доста калорично. Както се казва - консумирайте го с мярка!

Вижте още в какви ястия да включите чедър, както и какви ползи ще ви донесе хапването на Чедър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest