Гарам масала е много интересна традиционна смес от подправки на ориенталската кухня. Името се превежда от хинди като „топла подправка“, смята се, че гарам масала е способна да затопли човек, повишавайки телесната му температура.
Една единствена рецепта няма, може да експериментирате свободно по ваш вкус и предпочитание. Основните съставки са черен пипер, канела, кардамон, индийско орехче и карамфил.
Сместа може да бъде допълнена от: дафинов лист, лют пипер, куркума, анасон, копър, кориандър, кимион и други подправки.
Вкусът, мирисът и цветът, разбира се, зависят от съставките, но най-често гарам масала има сладко-пикантен вкус, приятен орехов вкус и цвят, вариращ от шоколадово-кафяв до зеленикаво-кафяв.
Много производители вече предлагат свои варианти от подправки.
В какви ястията да използваме Гарам Масала?
В индийската кухня гарам масала се добавя към почти всички ястия - именно вкусът на тази смес жителите на Индия свързват с домашна храна: добавя се към къри, ястия с ориз, зеленчукови супи, ястия с бобови растения (грах, боб, леща), салати и сосове. Освен това подправките се добавят в самия край на готвенето или вече в готовото ястие.
В световната кухня гарам масала се използва много по-широко: сместа е подходяща за рибни и месни ястия, ще бъде отлично допълнение към салати от сирене и плодове!
Може да се използва и за печене на кифли, пайове и бисквитки, които придобиват интересен пикантен вкус и привлекателен аромат! Можете да добавите гарам масала както към горещ билков чай, така и към плодови напитки - бързо ще се затоплите дори и през зимния студ!
Освен в кулинарията, гарам масала има голямо приложение и в медицината. Може спокойно да добавите гарам масала към вашата диета, тогава ефективността й ще се повиши, имунитетът ви ще се засили и няма да има и следа от нарушения на храносмилателната система.
Освен това сместа от подправки се използва за лечение на хипотермия (не напразно е "топла смес от подправки") и настинки, както и за подпомагане на имунната и нервната система на човек.
Коментари