Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да използвате сос Хариса в ястията си

Как да използвате сос Хариса в ястията си

редакция:
Как да използвате сос Хариса в ястията си
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

Легендата за сос Хариса датира от времето на Великите географски открития, когато претъпканите с подправки каравели пътували от Новия свят към Европа и не било случайно да попадат под набезите на пирати.

Една пълна с необичайни и тайнствени дотогава подправки каравела била похитена и се наложило да акостира в Алжир. Докато товарът се разтоварвал, станало ясно, че на борда има изключително люти червени чушлета, които дотогава не били познати на света. Те били толкова люти, че никой не искал дори и да ги пробва.

Решителната Хариса закупила всичките люти чушлета и започнала да забърква от тях сос, към който добавила зехтин, чесън, кориандър и други ароматни билки. Местен арабски бей се осмелил да пробва лютия сос и останал толкова доволен, че повече не сядал на масата без него.

Сосът, който по-късно станал известен като сос Хариса, се прочул из целия Близък Изток и Арабското Средиземноморие, а по настояще негов най-голям износител е Тунис.

Приготвяне на сос Хариса
Снимка: Krista Bennett/ Unsplash

Сосът Хариса си е тунизийски сос, който е изключително лют и е истинско изпитание за сетивата. За да можете да го консумирате, определено трябва да имате здрав стомах, както и психическа и физическа готовност, за да го пробвате. Приготвя се от люти чушки (предимно пири пири, чушки серано или други люти чушки, характерни за района на Северна Африка) и подправки като кориандър, чесън, кимион, лимонов сок и зехтин.

Всяко домакинство има своя рецепта за сос Хариса, като към него могат да бъдат добавени и червени чушки, ким, канела, фенел, мента, морска сол, кромид лук и др.

Къде можете да откриете сос Хариса

Сос Хариса можете да откриете в почти всички арабски магазини под формата на прах, паста или сос, но можете да си го приготвите и в домашни условия. Тъй като е силно концентриран, повечето хора предпочитат да го разтворят във вода или бульон и едва така да го консумират. Много е лют, повярвайте!

Как да използвате сос Хариса в ястията си

Хариса

Пикантният или по-скоро откровено лют сос Хариса, който се използва широко в готвенето в Северна Африка и Близкия Изток, но придобива все по-голяма популярност навсякъде по света, може на практика да се използва в почти всякакви ястия - от яхнии и супи, до салати и зеленчуци на скара. В тунизийската кухня той се добавя към нахут, кускус, риба, агнешко и козе месо.

Сосът Хариса ще добави аромат, пикантност и цвят на всяко ваше ястие. Миксирайте го с хумус, любимата ви разядка или просто го добавете към зехтин и намажете с него филийката си. Използвайте го и за мариноване на месо и зеленчуци, но не препоръчваме да го предлагате на децата си.

Сосът Хариса е много подходящ за приготвянето на печени зеленчуци, включително и брюкселско зеле. Чудесна рецепта е да разрежете на половинки зелето, да го подредите върху застлана с хартия за печене тава. Поръсете го с малко зехтин и сос Хариса и запечете в предварително загрята на 250 °C фурна за около 30- 40 минути. Може и да пуфтите от лютото брюкселско зеле, но със сигурност ще си оближете пръстите!

Опитай и рецептите ни за ливанска хариса или тази хариса паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest