Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим сос софрито

Как да си направим сос софрито

Съдържание:

Сос Софрито

Когато стане въпрос за испанска кухня, всеки би я свързал с огромното разнообразие от тапас, със студената супа гаспачо, с паелята, както и с многобройните рецепти за приготвянето на риба и морски деликатеси.

Наистина, всичко казано дотук много добре описва кулинарните страсти, бушуващи в тази прелестна средиземноморска държава, но всичко това би било крайно недостатъчно, ако не се споменат и испанските сосове.

Независимо дали ще си приготвите сос Ромеско или Софрито, те ще предадат много по-наситен вкус към това, което сте намислили да сервирате на гостите си. Подхождат както на свинско, телешко, заешко и дивечово месо, така и на месо от птици или пък на риба. А защо не и на зеленчукови ястия.

От всички сосове обаче, предпочитан от испанците си остава сосът Софрито, който може да бъде приготвен както само с вода, така и с месен или зеленчуков бульон, а ако е за риба- с рибен бульон или с бяло вино.

Важното е обаче да не пропуснете някоя от основните му съставки, а именно лук, чесън, домати, зехтин, сол, захар и черен пипер. Ето я основната рецепта, а след нея Ви посочваме и какво друго можете да добавите към соса, ако желаете да го разнообразите:

Сос Софрито

Доматен сос

Необходими продукти: 2 глави лук, 2- 3 скилидки чесън, 3- 4 домата, 5 с. л. зехтин, сол, черен пипер и захар на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на възможно най-ситно, но не се рендосва. Доматите се нарязват на кубчета, а чесънът се счуква. В тиган се сипва зехтинът и лукът се запържва под капак, но на тих огън.

Имайте предвид, че това трае около 1 час. От време на време го разбърквайте или добавяйте вода, бульон или вино. След като стане златистокафяв, прибавете към него чесън и доматите и задушавайте докато течността се изпари. Накрая подправете соса със захар, сол и черен пипер на вкус.

Освен тези основни съставки, без които няма как да приготвите софрито, можете да добавите и ситно нарязани моркови или праз лук. Също така след като сосът е готов, можете да го поръсите със ситно нарязан магданоз или див чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest